SANATATE

Sforăitul, mai grav decât credeai! Specialiştii dezvăluie toate efectele asupra sănătăţii şi asupra relaţiilor

Foto: Pinterest.com

E greu să negi că dacă dormi alături de cineva care sforăie, a doua zi nu ești nervos sau obosit.

Iată așadar care sunt cele mai recente descoperiri în materie de sănătate și riscuri atunci când discuți despre a avea în casă, în cameră sau în pat pe cineva care sforăie.

1. Somn insuficient

Aceasta este cea mai evidentă consecință, dar lipsa somnului duce la o serie de consecințe pe care lumea le ignoră de multă ori. Atât cel care sforăie cât și cel care doarme alături de el, pot pierde multe ore de somn pe noapte, iar somnul este vital pentru refacerea organismului, menținerea funcțiilor biologice, a memoriei și reglarea metabolismului.

În plus, nu este vorba numai despre a dormi per total cât trebuie ci și despre a dormi legat un anumit număr de ore, iar soțiile celor care suferă de apnee în somn se trezesc de cel puțin atâtea ori precum suferinzii, dacă nu chiar mai des, ceea ce împiedică completarea anumitor faze de somn. Persoanele care dorm prea puțin fac mai multe greșeli, gândesc mai încet și sunt mai puțin productive. Lipsa somnului reprezintă și un risc major de anxietate și depresie, dezvoltare a obezității și chiar atac de cord, potrivit feminis.ro.

CITEȘTE ȘI: Remediu natural pentru insomnie: Plantele care, ţinute în ghivechi în dormitor, îţi oferă un somn odihnitor

2. Probleme în relații

Faptul că partenerul tău sforăie și astfel nu te lasă să dormi, te face să te enervezi mai ușor și vă erodează relația, deoarece pe lângă faptul că te deranjează pe tine și el se enervează când îl trezești ca să se întoarcă pe partea cealaltă. Mulți parteneri aleg chiar să doarmă separat la un moment dat, ceea ce duce la înstrăinare și într-un final la separare.

Dacă motivul pentru care dormi prost sau dormi insuficient este partenerul tău de viață sau un alt membru al familiei, acea persoană devine ținta răutăților tale și în casă aveți parte doar de o atmosferă negativă, stresantă și apetitul tău devine mai scăzut, ceea ce face ca sistemul imunitar să nu mai fie la fel de eficient.

3. Pierderea auzului

Un studiu realizat de specialiștii de la Queen’s University din Ontario, Canada, a scos la iveală faptul că sforăitul afectează atât persoana respectivă cât și partenerul de viață. În acest studiu au fost analizate viețile a 4 cupluri cu vârste cuprinse între 35-55 ani, în care cel puțin unul dintre parteneri suferea de apnee în somn.

Chiar dacă sunetul în sine de sforăit nu afecta prea mult omul care sforăia, s-a dovedit că toți partenerii de viață au resimțit consecințele, mai ales în urechea care era mai aproape de sforăit. Efectele au fost comparate cu cele ale expunerii timp de 15 ani la zgomotul unei mașini industriale.

4. Hipertensiune

Zgomotele puternice nu afectează numai auzul, ci și tensiunea, mai ales dacă aceasta este însoțită de alte afecțiuni. Cercetările celor de la Imperial College of Science, din Londra, au arătat faptul că cu cât este mai ridicat zgomotul, cu atât este mai mare riscul de hipertensiune, iar acest rezultat poate fi aplicat oricărui zgomot mai mare de 35 decibeli, inlucisv sforăitului, care poate atinge 80 decibeli. De ținut cont că hipertensiunea duce și la alte probleme, printre care demență, diverse afecțiuni ale aparatului cardiovascular și probleme cu rinichii.

Pericolele expunerii la sfărăit

  • somn puțin și de slabă calitate;
  • nervozitate;
  • somnolență diurnă;
  • incapacitate de concentrare și pierderi de memorie;
  • depresie;
  • anxietate;
  • stres;
  • slăbirea sistemului imunitar;
  • obezitate;
  • cedarea inimii;
  • demență;
  • pierderea auzului;
  • hipertensiune;
  • probleme renale;
  • atac de cord.

CITEȘTE ȘI: Efectele uimitoare ale unui pui de somn. Ce se întâmplă în corp, în funcție de durată

Cum să previi aceste probleme

E clar deja că să încerci să dormi cu cineva care sforăie este o povară, mai ales după ce ai încercat dopurile de urechi, benzile de nas și alte „remedii”. Ce-ți rămâne de făcut este să dormi într-o altă încăpere, dacă dispuneți de această posibilitate, dar pe termen lung nu este o idee foarte bună.

O altă soluție este o pernă inteligentă, care absoarbe sunetul sforăitului, dar care din nefericire, este încă în stadiu de proiect și va fi disponibilă undeva în viitor, doar dacă trece toate testele.

Comentarii: