SANATATE

Simptomul de la buze care arată că suferi de un deficit al acestei vitamine

yourdentistryguide.com

Simptomul de la buze care arată că suferi de un deficit al acestei vitamine. Simptomele deficienței de vitamina B12 sunt adesea concentrate nu numai în membre, ci pot apărea și pe buze. Este solubilă în apă și este esențială pentru sistemul nervos și pentru funcționarea creierului. Simptomele asociate cu deficiența sa sunt variate.

Simptomul de la buze care arată că suferi de un deficit al acestei vitamine

Potrivit medicului rus Igor Lyubavin, cele mai frecvente prime semne sunt amorțeala frecventă a membrelor din cauza afectării nervilor. Grupul de vitamine B este implicat în regenerarea pielii, astfel că semne precum buzele crăpate cronic indică, de asemenea, o deficiență majoră.

Medicul amintește că lipsa vitaminelor B, în special a B12, provoacă buzele crăpate, care sunt greu de tratat. Cheilita unghiulară este o afecțiune severă și foarte neplăcută a buzelor, în care apar fisuri și ulcerații pe pielea din colțurile gurii, din cauza carenței de vitamine, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun fruct pe care să îl consumi această toamnă: Este bogat în cupru și vitamina K – Bun pentru inimă

Alte semne legate de gură care semnalează o potențială deficiență pot include gingiile umflate și sângerânde.

Cum să evitați deficiența de B12?

Pentru a evita deficiența de B12, medicul sfătuiește să includem în alimentație suficientă carne, carne de pasăre, fructe de mare, produse lactate și ouă. În cazul unei deficiențe grave, se pot folosi suplimente sau forme injectabile ale vitaminei, dar numai cu prescripție medicală.

Aportul zilnic recomandat de B12 pentru adulți este de 2,4 mcg. Organismul uman nu o produce singur și trebuie obținută din alimente – majoritatea oamenilor își asigură o cantitate suficientă din acest nutrient printr-o dietă echilibrată.

Principalele surse de B12 sunt produsele de origine animală: păsări de curte, ouă, pește și produse lactate. Deoarece organismul uman este capabil să stocheze cobalamina (chiar dacă este solubilă în apă), creând rezerve în ficat care pot dura mai mulți ani, deficiența severă este rară.

Cu toate acestea, este posibil: cu o dietă vegetariană pe termen lung sau mai ales vegană, se dezvoltă o deficiență critică de cobalamină, deoarece alimentele vegetale nu conțin acest nutrient. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și pacienții cu boli ale tractului digestiv, în care absorbția nutrienților este afectată, sunt, de asemenea, predispuși la deficiența de B12.

CITEȘTE ȘI: Vitamina pe care oricine trebuie să o ia: Reduce riscul de a face boli autoimune

Riscul de apariție a acesteia apare și în următoarele afecțiuni:

  • gastrită atrofică;
  • boala Crohn;
  • boala celiacă;
  • unele helmintoze;
  • tulburări imunitare precum boala Graves sau lupusul sistemic.

Comentarii: