NUTRITIE

Sosurile și condimentele de bază pentru paste

Foto: Pinterest.com

Orice fel de paste se potrivește perfect cu sosuri specifice: alegerea se face în funcție de forma și de gradul lor de porozitate.

Folosirea sosurilor în bucătărie are rădăcini istorice mai curând antice. Se știe despre o rețetă care exista în epoca lui Augustus: o tocătură de busuioc, ceapă proaspătă, pătrunjel, cimbrișor, maghiran amestecat cu semințe de țelină, totul amestecat cu miere, oțet, vin și ulei de măsline din abundență.

CITEȘTE ȘI: Pastele Chicken Alfredo- paste pe gustul tuturor

Sosurile și condimentele de bază pentru paste

  1. Sosul bechamel- inventarea acestui sos i-a fost atribuită marchizului Louis de Bechameil, care a trăit în timpul lui Ludovic XIV. Cu toate acestea, documentele italienești datate anterior acestuia atestă existența unui sos numit „balsamella”. Probabil că meritul marchizului a fost acela de a nota în scris rețeta și de a o face publică.
  • Ingrediente: 1 L lapte, 80 g unt, 60 g făină, nucșoară, un praf de sare

2. Sos de roșii proaspete- față de toate celelalte sosuri-mamă, sosul de roșii nu se leagă cu o substanță cu amidon, ci pulpa legumei e cea care dă consistență preparatului.

  • Ingrediente: 2 kg roșii bine coapte, 50 ml ulei de măsline, 100 g ceapă, 1 legătură de ierburi aromatice (busuioc, oregano)
  • Trucuri: Dacă adăugați un fir de ulei de măsline crud veți îmbunătăți savoarea sosului.

Dacă sosul este acrișor, corectați gustul cu puțin zahăr.

Sosurile și condimentele de bază pentru paste

3. Sos din roșii bucăți- acest sos, ca și cele anterioare, este element de bază pentru foarte multe alte condimente ale pastelor: sos bolognez, cu prosciutto, amatriciana, napoletana. Mai este și element de bază pentru sosuri servite la felul doi: sos livornez, pizzaiola, provensal, mexican.

  • Ingrediente: 2 kg roșii bine coapte, 50 ml ulei de măsline, 2 căței de usturoi, busuioc, un praf de sare.

CITEȘTE ȘI: Penne cu piept de pui, bacon și ciuperci-combinația de gusturi care te surprind plăcut

4. Sos bolognez numit „ragu”- În Emilia Romagna, ragu este sosul tradițional cu care se amestecă pastele. În rețeta clasică se fierbea multe ore, datorită faptului că se folosea carne grasă și concentrat de roșii care dădea sosului culoarea caracteristică. Normele nutriționale nu recomandă acest procedeu, de aceea, astăzi se folosețte carne mai slabă, ulei de măsline, pulpă de roșii în locul concentratului, pentru a reduce grăsimea și timpul de fierbere.

  • Ingrediente: 200 g pulpă de vită, 30 g pancetta, 30 g unt sau ulei de măsline, 50 ml vin roșu sec, 60 g pastă de tomate, 40 g ceapă, 20 g morcov ras, nucșoară, sare.

Pastele reprezintă cel mai gustos, cel mai specific, cel mai variat și cel mai irezistibil fel de mâncare italienesc.

Pastele sunt un univers de creativitate culinară ce poate fi oricând redescoperit.

Comentarii: