SANATATE

Specialiştii americani dezvăluie: Legătura dintre exerciţiile fizice şi cancerul la colon şi la sân

Foto: Pinterest.com

În general, orice formă de activitate fizică aduce beneficii sănătăţii. Sportul protejează în faţa bolilor cardiovasculare şi a diabetului zaharat, dar nu numai. Mişcarea poate reduce şi riscul de apariţie în cancerul de colon şi în cel mamar.

Există dovezi clare că, atunci când este făcută cu regularitate, mişcare reduce riscul în cancerul de sân, potrivit medicilor specialişti de la Mayo Clinic, relatează adevarul.ro.

Peste 60 de studii au investigat asocierea dintre mişcare şi cancerul mamar, majoritatea evidenţiind un risc mic de cancer de sân la femeile cele mai active fizic. Relaţia dintre mişcare şi cancerul de sân este complexă. Exerciţiile fizice practicate regulat menţine greutatea normală şi combate obezitatea, factori asociaţi cu creşterea riscului de a dezvolta diverse tipuri de cancere, printre care şi cel mamar.

CITEȘTE ȘI: Medic oncolog: Primul semn al cancerului la sân NU este durerea

Metabolismul normal al insulinei

Atât lipsa de mişcare, cât şi obezitatea afectează metabolismul normal al insulinei. Mişcarea regulată poate reduce nivelurile de insulină şi de factori de creştere asemănători insulinei , ale căror niveluri ridicate au fost asociate cu riscul de cancer mamar.

De asemenea, mişcarea reduce nivelul hormonilor sexuali, inclusiv al estrogenului. Se consideră că estrogenul acţionează ca un combustibil care alimentează creşeterea tumorii în unele tipuri de cancer mamar.

Activitate aerobică de intensitate moderată

Experţii de la American Cancer Society recomandă practicarea unei activităţi aerobice de intensitate moderată de cel puţin 150 de minute pe săptămână – mers pe jos sau înot – sau 75 de minute de activitate intensă – alergare, preferabil efectuată pe tot parcursul săptămânii. Orice activitate fizică care creşte rata bătăilor inimii şi ne face să transpirăm este benefică, de la sporturile recreative şi până la munca grea în gospodărie sau în grădină, chiar dacă sunt efectuate în reprize scurte.

În cazul în care avem deja un stil de viaţă activ, specialiştii ne sfătuiesc să ne străduim ceva mai mult. Cercetările arată că activitatea fizică în doze mai mari poate asigura o reducere şi mai mare a riscului de cancer.

CITEȘTE ȘI: Cercetatorii anunță ‘o veste incredibil de bună ‘ în tratarea cancerului la sân

Deşi durata, frecventa şi intensitatea optimă a exerciţiilor fizice pentru combaterea cancerului nu sunt cunoscute cel puţin 300 de minute pe săptămână – echivalentul unei ore, cinci zile pe săptămână – de activitate fizică moderată sau mai mult pot reprezenta un scop pentru care merită luptat.

În toată lumea, luna octombrie este dedicată luptei împotriva cancerului de sân.

Comentarii: