SANATATE

Specialiștii recomandă: Cum ne putem proteja de varianta Omicron a coronavirusului

g4media.ro

În condițiile în care tot mai multe state raportează cazuri de infectare cu varianta Omicron, lumea pare din ce în ce mai îngrijorată. Anumite țări din Europa au decis chiar să implementeze măsuri dure, după ce au fost depistate primele cazuri de infectare cu această variantă. Cu toate acestea, persistă incertitudinile despre cât de periculoasă este de fapt această variantă și se multiplică și tratamentele.

Deși în urmă cu câteva zile, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a explicat că Omicron nu prezintă motive reale de îngrijorare, acum a precizat că un val cu tulpina Omicron este deja o certitudine, dovadă fiind rapiditatea cu care s-a răspândit în Europa.

CITEȘTE ȘI: Cât de grav este dacă te reinfectezi cu COVID-19: Forma probabilă pe care o vei face

Specialist: Cu siguranță vom avea cazuri cu infecția cu această tulpină Omicron

Stăncel a subliniat că este o certitudine că şi ţara noastră se va confrunta cu infectări generate de această nouă tulpină. Efectele se vor vedea la sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie.

„Dacă vom avea, nu este doar o întrebare. Este certitudinea că vom avea cazuri cu infecția cu această tulpină Omicron, fie din import acum când au venit aceste curse din Africa de Sud, fie din import din continentul european unde deja observăm întinderea ca într-o pată de ulei la nivelul aproape a întregului continent”, a declarat Ioana Stăncel, potrivit Antena 3.

„Mă aștept deja să avem în ţară cu această nouă tulpină, să apară focare şi ulterior transmitere comunitară, probabil undeva la sfârşitul lunii decembrie, mijlocul lunii ianuarie. Aceste focare sunt ocazionate din import de călătoriile din diaspora care vin în România şi de aceste târguri, perioada vacanțelor, taberelor, concediilor. Mă aștept să crească numărul de cazuri, fiind o tulpină înalt contaminantă.(…)

Vom observa şi o presiune crescândă pe sistemul sanitar şi pe populaţie şi o îngrijorare pentru persoanele cu comorbidiţăti nevaccinate. Încă mai avem o fereastră de oportunitate pentru vaccinare”, a mai spus expertul în sănătate publică.

CITEȘTE ȘI: Anomalia celui de al cincilea val COVID în mai multe țări: Multe cazuri, deși oamenii sunt vaccinați

Măsuri preventive împotriva unui nou val provocat de varianta Omicron

În opinia specialistului, efectele ar putea fi atenuate, prin respectarea a 8 măsuri de protecţie şi prevenție.

  • continuarea încurajării şi punerii la dispoziție a testărilor, eventual facilitarea testărilor pentru grupurile care nu îşi pot permite să plătească aceste costuri ale testării.
  • urmărirea simptomelor şi legătura pacienților cu medicii de familie.
  • încurajarea vaccinării, pentru că s-a observat din studii că, totuși, persoanele vaccinate sunt mai puţin susceptibile la infectare şi mai puţin susceptibile la dezvoltarea de cazuri severe sau deces.
  • pregătirea sistemului sanitar pentru următoarele valuri. Următorul val poate să fie cu această tulpină Omicron, care se întinde exponențial şi în Europa.
  • pregătirea sistemului de asistenţă şi recuperare pentru formele de long-covid la care se pare că acestă tulpină predispune.
  • informarea şi educarea populației pentru că avem de-a face cu simptome atipice. Nu mai avem acel simptome care au fost caracteristice cu afectare respiratorie, ci mai degrabă cu fatigabilitate, cu dureri musculare, dureri articulare.
  • continuarea păstrării distanţei fizice.
  • schimbarea măştii la 2-3 ore sau ori de câte ori ea se umezește”, a recomandat specialistul.

Comentarii: