SANATATE

Stafilococul auriu, una din cele mai frecvente infecții bacteriene: Ce boli poate provoca și cum ne ferim de el

stirileprotv.ro

Stafilococul auriu (lat. staphylococcus aureus) este un tip de bacterie care se găsește pe piele, în nas, la axilă (subraț), în zona inghinală, dar și în alte părți ale corpului. Stafilococul auriu este una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene la om și reprezintă, totodată, una dintre bacteriile care produce mai multe afecțiuni în organismul uman.

Staphylococcus aureus este cel mai periculos dintre toate numeroasele bacterii stafilococice comune. Aceste bacterii gram-pozitive, de culoare mov-violet în câmpul microscopic, au formă de coci și sunt aranjate în grupuri asemănătoare unui ciorchine de strugure.

Stafilococul auriu se regăsește adesea, la nivelul pielii sau al mucoasei nazale la persoanele sănătoase și nu cauzează probleme serioase. Însă, dacă bacteria pătrunde în sistemul circulator, în sistemul osos ori dacă ajunge la plămâni, inimă sau la nivelul articulațiilor, infecțiile cauzate de stafilococul auriu pot avea urmări grave. Stafilocucul auriu supraviețuiește la temperaturi extreme, face față acidului gastric și chiar și mediului salin. Aceste organisme pot crește aerob sau anaerob (facultativ) și la temperaturi cuprinse între 18 °C și 40° C, potrivit doc.ro.

Cauzele infecției cu stafilococ auriu

Multe persoane poartă bacteria stafilococului auriu, însă nu dezvoltă niciodată o infecție. Infecțiile cu stafilococ auriu sunt cauzate de mai multe tipuri diferite de germeni stafilococici, inclusiv:

  • Staphylococcus aureus rezistent la Meticilină;
  • Staphylococcus aureus susceptibil la Meticilină;
  • Staphylococcus aureus intermediar sensibil la Vancomicină;
  • Staphylococcus aureus rezistent la Vancomicină.

CITEȘTE ȘI: Problemele de memorie sunt normale? Când indică acestea un început de Alzheimer

Cum se transmite stafilococul auriu

Stafilococul auriu este contagios și se transmite cu ușurință, prin atingerea persoanei care poartă bacteria. De regulă, pielea funcționează precum o barieră protectoare împotriva infecției, însă dacă există leziuni la nivelul pielii, stafilococul auriu poate pătrunde cu ușurință în țesuturi sau sânge și poate cauza infecții. Folosirea la comun a prosoapelor sau a lenjeriilor de pat cu o persoană infectată favorizează infecția cu stafilococul auriu.

Predispoziția la infecția cu stafilococ auriu

Oricine poate dezvolta o infecție cu stafilococ auriu, deși anumite categorii de persoane prezintă un risc mai mare, inclusiv pacienții cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile vasculare, eczemele, bolile pulmonare, pacienții cu sistemul imunitar slăbit, care au fost supuși unor proceduri medicale ori persoanele care-și injectează droguri. De asemenea, riscul unei infecții stafilococice este mai mare pentru pacienții din unitățile de terapie intensivă, pentru cei care au fost supuși anumitor tipuri de intervenții chirurgicale și pentru pacienții care au dispozitive medicale inserate în corp cum ar fi catetere.

Simptome stafilococ auriu

Infecțiile cu stafilococ auriu apar, de obicei, pe piele ca o pungă de puroi înconjurată de piele roșie, dureroasă sau inflamația țesutului conjunctiv subcutanat. Stafilococul auriu se manifestă diferit în funcție de afecțiunea pe care o declanșează.

Cele mai multe infecții cauzate de stafilococul auriu apar la nivelul cutanat sau al țesutului moale cum ar fi:

  • abcesul cutanat, ce se manifestă prin apariția unei pungi de puroi la nivel cutanat, care se formează fie într-un folicul de păr, fie într-o glandă seboreică. Abcesul cutanat are ca simptome: inflamarea pielii, apariția pungii de puroi în mijlocul inflamației, durere.
  • impedigo – o iritație dureroasă și contagioasă la nivelul pielii, ce se manifestă prin apariția unor bășici pline cu fluid, a căror culoare este similară mierii.
  • sindromul stafilococic al pielii opărite (Pemfigus neonatal) – prezent, în special, la bebeluși și copii. Febra, iritațiile și bășicile apărute la nivelul pielii, care capătă aspectul unei arsuri, sunt simptomele cele mai comune ale acestui sindrom.

Alte infecții cauzate de stafilococul auriu sunt și:

  • intoxicația alimentară – simptomele de greață, vărsături, diaree, deshidratare, tensiune arterială scăzută, apar rapid, la câteva ore de la consumul alimentelor contaminate, însă dispar în cel mult o jumătate de zi;
  • septicemia – bacteria poate cauza infecții la nivelul organelor interne, oaselor, mușchilor sau dispozitivelor implantate pe cale chirurgicală; febra și tensiunea arterială scăzută sunt simptome specifice septicemiei;
  • sindromul de șoc toxic – o afecțiune cu potențial fatal, ce poate fi cauzată de toxinele produse de bacteria stafilococului auriu; apare, în general, în urma unor intervenții chirurgicale și se manifestă prin: greață, vărsături, iritații la nivelul palmelor, confuzie, dureri musculare, diaree și dureri abdominale;
  • artrita septică – infecția cu stafilococul auriu poate cauza și artrită septică, afecțiune care afectează, în general, genunchii, umerii, șoldurile sau degetele de la mâini și picioare. Simptomele acestei afecțiuni sunt: inflamarea articulațiilor, durerile articulare severe și febra.

Complicații ale infecției cu stafilococ auriu

Deși de cele mai multe ori stafilococul auriu nu cauzează niciun rău, uneori, această bacterie provoacă infecții ce pot fi grave sau letale, cum ar fi:

  • sepsisul, când bacteriile se răspândesc în sânge;
  • pneumonia, care afectează cel mai adesea pacienții cu boli pulmonare subiacente, inclusiv cei cu ventilatoare mecanice;
  • endocardita (infecția valvei cardiace), care poate duce la insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral;
  • osteomielita (infecția osoasă), care poate fi cauzată de bacteriile stafilococice, care se deplasează în sânge sau pot fi acolo prin contact direct, cum ar fi după un traumatism ca puncția plăgii piciorului sau abuzul de droguri intravenoase.

Evaluarea pacientului infectat cu stafilococ auriu

Evaluarea unei infecții cu stafilococ auriu presupune analizarea semnelor și simptomelor clinice, precum și a istoricului și a constatărilor fizice. În majoritatea cazurilor, culturile de rutină vor pune diagnosticul cum ar fi hemoculturi sau culturi din spută. De asemenea, este recomandat ca în cazul în care se prelevează probe de la pacienți pentru identificarea agenților patogeni în laboratorul de microbiologie, acest lucru să se facă cu atenție, deoarece prezența stafilococului auriu în piele sau mucoasă nu indică neapărat o infecție, deoarece aceste organisme sunt frecvent prezente. În plus, testarea susceptibilității la consumul de droguri este adesea necesară pentru a ghida tratamentul.

CITEȘTE ȘI: Mineralul necesar pentru gust și miros: Scade severitatea unei viroze, dacă este luat la debutul ei

Tratament pentru stafilococul auriu

Tratamentul depinde de tipul de infecție cauzată de bacterii. În urma unui examen fizic și a analizei de laborator a unei mostre de țesut recoltat de la pacient, medicul va stabili diagnosticul.
Odată cu stabilirea diagnosticului, medicul îți va recomanda un tratament pe bază de antibiotice și drenaj.

Bacteriile stafilococice sunt foarte adaptabile și multe soiuri au devenit rezistente la unul sau mai multe antibiotice. Astfel, tratementul poate fi schimbat, pentru că stafilococul auriu poate dezvolta rapid rezistență la anumite antibiotice. Creșterea tulpinilor rezistente la antibiotice ale bacteriilor care provoacă stafilococ auriu sunt adesea descrise ca tulpini de Staphylococcus aureus rezistente la Meticilină (MRSA), a dus la utilizarea antibioticelor cu administrarea intravenoasă, cu potențial de a avea mai multe efecte secundare.

Prevenirea infectării cu stafilococ auriu

Poți reduce riscul de infectare cu stafilococ auriu, dacă ai grijă:

  • Să te speli pe mâini cât mai des;
  • Să-ți acoperi rănile deschise de la nivel cutanat;
  • Să-ți schimbi bandajele des, dacă ai leziuni bandajate;
  • Să nu folosești la comun cu ceilalți, obiectele de igienă intimă;
  • Să-ți speli hainele și lenjeriile la temperaturi ridicate.

Comentarii: