MOMS SANATATE

Ştii ce ai de făcut dacă eşti însărcinată şi mergi la mare? Iată ce te sfătuiesc specialiştii

Sedentarismul nu este recomandat deloc în sarcină. Îndată ce a început sezonul estival, se produce marele exod către litoral. Iar dacă eşti gravidă, nu înseamnă că eşti bolnavă şi trebuie să stai închisă în casă. Specialiștii spun că și femeile însărcinate au liber la a-şi plănui vacanţa.

În principiu, nici expunerea la soare, nici mersul la plajă nu sunt interzise. Trebuie doar să ai grijă cât stai la plajă și, în special, între ce ore. Căldura excesivă este, într-adevăr, dăunătoare atât pentru mamă, cât și pentru făt, pentru că în timpul sarcinii organismul este oricum supus unor schimbări, de la kilogramele în plus, până la fluctuațiile hormonale”, a explicat, pentru ziarul Click doctorul Gheorghe Gică – medic primar obstetrică-ginecologie

Medicul spune şi care sunt cprincipalele probleme care ar putea apărea prin expunerea la soare: deshidratarea și hipertermia. Dar dacă eşti atentă şi urmezi nişte reguli, te poţi bucura liniştită de vacanţă.

Citeşte şi: Sfaturi cruciale pentru părinți: Manevrele care salvează viața copiilor în caz de sufocare

Recomandările medicilor

Fie că este soare sau nu, consumă o cantitate suficientă de apă. Nu aștepta să ți se facă sete, bea multă apă! Hidratarea este foarte importantă!

Până în ora 11 și după ora 18 este ideal să mergi la plajă. Așa ar trebui să meargă toată lumea, dealtfel, nu numai femeile însărcinate. Gândește-te că, peste puțin timp, vei merge cu copilul la mare. Îl vei scoate la plajă tot între orele acestea, așa că pregătește-te de pe acum!

Să nu îți lipsească pălăria de soare, umbrela de plajă și crema cu factor de protecție solară de cel puțin 30!

Cât privește costumul de baie, întreg sau deux piece, acesta reprezintă o opțiune personală, nu există recomandări medicale în sensul de a acoperi abdomenul la expunerea la soare.

Perioada ideală de a pleca în vacanțe mai departe de casă este între săptămâna a 14-a și a 28-a. Oricum, îți recomand să-i faci o vizită medicului tău înainte, pentru a-ți verifica starea de sanatate. Iar dacă respecți toate acestea nu pot să-ți mai spun altceva decât vacanță plăcută!

Comentarii: