SANATATE

Substanța care ne omoară încet și sigur – Se găsește în ambalaje, cosmetice, alimente/ STUDIU

huffpost.com

Unele substanțe chimice pe care le găsim în produsele de îngrijire sau în cele din material plastic au un efect nociv asupra sănătății și ne pot grăbi decesul.

Expunerea la substanțe chimice numite ftalați, găsite în materialele plastice utilizate în mod obișnuit, poate fi legată de un risc mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, arată un nou studiu.

Ftalați

Denumiți uneori plastifianți, ftalați fac plasticul vinilic moale și flexibil. Ele sunt utilizate pe scară largă în procesarea alimentară industrială, dispozitive medicale și produse de construcție din vinil și se găsesc, de asemenea, în produsele de îngrijire personală, cum ar fi șampoanele și loțiunile, potrivit dcmedical.ro.

CITEȘTE ȘI: Mineralul care previne bolile de inimă: Cum știi că îți lipsește

Studiul a inclus 5.303 adulți (vârsta medie de 57 de ani) care au participat la un sondaj național de sănătate și au furnizat mostre de urină, care au fost folosite pentru a măsura expunerea la ftalați. Cercetătorii au urmărit apoi cauzele decesului în rândul participanților în următorul deceniu. După ce au controlat posibilii factori de confuzie, ei au descoperit că expunerea la ftalați a fost asociată cu un risc ușor mai mare de a muri de orice cauză, dar mai ales de boli cardiovasculare.

Cercetările anterioare au sugerat că expunerea la ftalați, despre care se știe că interferează cu acțiunile hormonilor umani, poate fi legată de obezitate și riscul de diabet. Dar legătura biologică specifică cu aceste potențiale probleme de sănătate și boli de inimă rămâne neclară și necesită studii suplimentare. Raportul a fost publicat online pe 12 octombrie 2021 de jurnalul Environmental Pollution.

CITEȘTE ȘI: Cum poți crește aportul de Omega-3: Suplimentul care are grijă de inima și ficatul tău

Poluarea cu plastic, aproape de un „punct critic”

Cercetătorii atrag atenția privind impactul poluării cu plastic care ar putea atinge un punct ”ireversibil”, susțin ei.

O cantitate de până la 46 de milioane de tone metrice de plastic este deversată pe uscat şi în apele râurilor şi oceanelor în fiecare an, un aflux care s-ar putea dubla până la jumătatea deceniului, agravând problema descompunerii, atunci când deşeurile din plastic se dezintegrează în particule minuscule care poluează lanţul alimentar. ”Descompunerea modifică constant proprietăţile poluării cu plastic şi deschide calea către noi întrebări”, a spus Hans Peter Arp, din cadrul Institutului Geotehnic din Norvegia.

Comentarii: