NUTRITIE SANATATE

Sucul incompatibil cu zeci de medicamente – Poate fi mortal

hotelunirea.ro

Un studiu recent realizat de oameni de ştiinţă din Canada a arătat că sucul de grepfrut în combinaţie cu 43 de medicamente poate fi mortal.

Cert este că sucul de grepfrut conţine furanocumarine, care interferează cu dizolvarea normală a medicamentelor, putând apărea intoxicaţii grave.

Supradoză cu efecte secundare periculoase

Astfel, poate fi provocată o supradoză cu efecte secundare periculoase – probleme cardiace, insuficienţă renală, dificultăţi de respiraţie şi cheaguri de sânge.

CITEȘTE ȘI: Medicamentele pe care să NU le iei pe stomacul gol: Efectele secundare care sunt accentuate

Organismul dispune de o serie de mecanisme pentru a face față substanțelor chimice nedorite care ar putea fi ingerate. Metabolismul medicamentelor este transformarea unui medicament într-o formă inactivă care poate fi excretată, de obicei în urină. Cea mai comună cale de metabolizare a medicamentelor este ceea ce se numește „citocrom P450”.

Enzima – citocrom P450 3A4

O enzimă, numită citocrom P450 3A4 inactivează multe dintre medicamentele pe care le consumăm. Această enzimă se găsește în celulele care căptușesc intestinul subțire și colonul, precum și în ficat. Acest lucru înseamnă că, în cazul medicamentelor pe care le luăm pe cale orală, un procent substanțial din doza administrată poate fi eliminat în intestine și apoi în ficat.

Furanocumarinele sunt compuși produși de grapefruit (și de lămâi verzi, portocale și pomelo), posibil ca o apărare împotriva prădătorilor. Atunci când sunt ingerate, acestea pot inhiba permanent CYP3A4 prin legarea de enzima însăși, inactivând-o. Odată inactivată, enzima nu poate metaboliza medicamentele ingerate, ceea ce duce la niveluri mai mari de medicament în sânge atunci când medicamentul este administrat pe cale orală, ceea ce este foarte riscant.

CITEȘTE ȘI: Nu ai crede, dar contează cum stai când iei medicamente: De ce trebuie să stai pe partea dreaptă

Posibilitatea decesului există

În acelaşi timp, potrivit medicilor, probabilitatea decesului este mică, dar există. Cu toate acestea, experţii insistă ca riscurile pentru sănătate să nu fie trecute cu vederea, iar medicii să fie atenţi la alimentaţia pacienţilor lor, înainte de a prescrie orice tip de medicament. Pacienții trebuie să întrebe medicul sau farmacistul cu privire la compatibilitatea unui medicament cu sucul de grepfrut.

Comentarii: