REVIEW

Surse de boli în propria casă: Topul lucrurilor care ne îmbolnăvesc

itishowyouthink.files.wordpress.com

Se presupune ca locuinta este un refugiu unde ne putem retrage pentru odihna si recuperare, facand astfel fata stresului si pericolelor exterioare. Din pacate, exista pericole chiar in locuinta noastra, pericole de care nici nu suntem constienti si care duc la imbolnavire. Daca suferiti des de dureri de cap, probleme respiratorii sau tulburari digestive, este posibil sa aveti in casa ceva care cauzeaza aceste simptome.

Mucegai si igrasie

Sporii de mucegai si igrasie se gasesc peste tot in lume, insa ei se dezvolta perfect in locurile calde si umede cum sunt baile, camerele de spalat rufe sau subsolurile caselor. Sporii cresc si se multiplica pana ajung sa creeze o colonie care poate fi periculoasa pentru sanatatea celor care locuiesc in acea casa, potrivit acasa.ro. Mucegaiul este iritant pentru sistemul respirator si poate cauza probleme mari celor cu un sistem imunitar deficitar. De aceea este important sa identificati si sa indepartati mucegaiul si igrasia de pe toate suprafetele din casa.

CITEȘTE ȘI: Alertă declanşată de medici: Semnele care te anunţă că eşti intoxicat cu mucegai

Aerul conditionat si incalzirea

In majoritatea locuintelor exista un sistem central de incalzire sau racire, iar pentru reducerea cheltuielilor si a eficientiza casele din punct de vedere energetic, usile si ferestrele sunt cat mai bine izolate. Desi acest lucru este benefic pentru reducerea facturilor, este foarte periculos pentru sanatate, in special in cazul celor cu afectiuni respiratorii.

Sistemele de racire sau incalzire nu trag aer curat, ci, pur si simplu, filtreaza si recicleaza aerul din interior, pastrand toxinele. Acestea pot fi fum de tigara, gaze, mucegai, substante chimice de curatare, compusi organici volatili sau monoxid de carbon. Astfel, in multe case, aerul din inteior ajunge sa fie mai poluat decat aerul din exterior.

Mai mult, aparatele de aer conditionat sunt sursele ideale pentru sporii de mucegai si igrasie, de aceea ele trebuie curatate frecvent. Pentru a imbunatati calitatea aerului in casa, aerisiti cat mai des posibil si limitati utilizarea substantelor pentru curatenie.

Telecomanda

Telecomanda este o sursa de bacterii si virusi care genereaza boli. Rezervati-va periodic timp pentru a dezinfecta telecomenzile si suprafetele electronicelor pe care le utilizati foarte des.

Lenjeria de pe pat si saltelele

Din pacate, lenjeriile de pat, saltelele, paturile si pernele, pot fi pline de pericole care afecteaza somnul si sanatatea. Pernele si saltelele care nu sunt curatate corespunzator contin celule ale pielii si acarieni care pot produce reactii adverse severe. Lenjeriile care nu se spala des, contin bacterii ca Salmonella si E.coli si pot genera infectii si boli grave.

CITEȘTE ȘI: Gesturi mici, dar foarte dăunătoare: Opt obiceiuri care îți sabotează curățenia

Manipulare incorecta a alimentelor

Alimentele sunt printre cele mai periculoase pentru sanatate, putand provoca probleme digestive grave si chiar decesul. Cele mai multe probleme apar atunci cand mancarea este gatita si manipulata in conditii insalubre. Temperaturile nepotrivite, depozitarea, spalarea neadecvata si contaminarea alimentelor sunt foarte periculoase pentru copii si pentru toti cei cu un sistem imunitar deficitar.

Bucataria

Chiuveta, scurgerile si depozitele de gunoi care nu se curata in mod regulat, devin rapid surse de bacterii periculoase. De fiecare data cand folosim un tocator, daca l-am taiat cu cutitul el poate adaposti bacterii. De aceea este important sa folosim tocatoare separate pentru legume si carne – astfel evitam contaminarea incrucisata. Mai mult, buretii si prosoapele de bucatarie, daca nu sunt spalate si dezinfectate periodic, devin repede locuri ideale pentru Salmonella si E.coli, de aceea ele trebuie sterilizate si inlocuite cat mai des.

Comentarii: