NUTRITIE

‘Taci și înghite’: Rețeta unui delicios preparat ardelenesc, dezvăluită de un jurnalist celebru

gastroart.ro

„Taci şi înghite” este o reţetă tradiţională din Ardeal, pe care Radu Anton Roman a pus-o la loc de cinste în cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

„Taci şi înghite” este celebra şi magnifica coptură transilvană, răspândită mai ales în ţările din sud-Bârsei, Făgăraşului, Amlasului, Hategului. Cărţi serioase o citează şi o prezintă ca atare încă de la începutul veacului nostru-când e răspândită şi înghiţită în tăcere şi în toată ţara-ca o găteală savuroasă şi suficient de rafinată ca să aburească pe mese simandicoase, exprimând totodată ceva din gustul şi din simţirea puternic româneşti de atunci-vă amintiţi că prinţesele mergeau la balurile curţii în costum popular?

CITEȘTE ȘI: Rețeta unui cunoscut gastronom: Cum prepari cele mai delicioase chiftele

Ingrediente

  • 500 g de mălai
  • 1 litru lapte
  • 6 ouă
  • 200 g smântână
  • 200 g unt
  • 250 g telemea nu prea sărată

Mod de preparare „Taci şi înghite”

În reţeta regretatului Radu Anton Roman, „Taci şi Înghite” se face cu o mămăligă mai moale, din mălai, lapte şi smântână, după cum urmează:

Fierbeţi, într-un ceaun mai adânc, ca să nu dea în foc, 1 litru de lapte gras cu 200 de grame de smântână (fireşte, tot grasă). Adăugaţi 1 linguriţă de sare.
Când amestecul acesta bogat clocoteşte, adăugaţi cam 300 grame de mălai. Precizez că în reţeta originală este recomandat să se folosească 500 de grame de mălai, dar şi că mămăliga trebuie să fie moale, aşa că mi-am permis să ajustez un pic cantitatea.

Amestecaţi constant, în timp ce ceaunul fierbe pe foc mic, vreo 20 minute. Gata, cea mai bogată mămăligă e pregătită pentru a fi transformată în „Taci şi înghite!”

Se aşterne strat cu jumătate din mămăligă, se presară cu două treimi din brânză şi 100 g din unt. Se întinde un alt strat de mămăligă în care se înfundă cu fundul polonicului 6 lăcaşuri. Se sparge câte 1 ou în fiecare lăcal, se rade deasupra brânză şi se pune câte o bucăţică de unt pe ouă, pentru faţă. Se dă la cuptor, până capătă oarecare culoare, apoi se dă la masă, aburind .

Taină:

Puţină slănină afumată, tocată mărunt şi un praf de piper peste această veche mâncare de casă ciobănească.

CITEȘTE ȘI: Maestrul gastronomiei româneşti îşi dezvăluie reţeta: Cum se prepară cea mai bună ciorbă de perişoare

Reţetele lui Radu Anton Roman

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Comentarii: