NUTRITIE SANATATE

Te dor articulațiile? Este posibil ca aceste alimente sau băuturi să fie de vină

activeimplants.com

Te dor articulațiile? Este posibil ca aceste alimente sau băuturi să fie de vină. Există aproximativ 350 de articulații în corpul uman, iar dacă măcar câteva dintre ele sunt inflamate, acest lucru vă poate afecta cu adevărat viața.

Durerea la nivelul articulațiilor mâinilor poate face dificilă dactilografierea sau scrierea. Durerea articulară la nivelul spatelui, genunchilor sau picioarelor poate face dureros orice tip de exercițiu fizic – chiar și o scurtă plimbare în jurul blocului.

Pentru mulți oameni, motivul pentru care au dureri articulare se datorează artritei, care este definită ca o inflamație a articulațiilor.

Un tip comun este artrita reumatoidă. Este o boală inflamatorie cronică care poate provoca dureri articulare. Cel mai timpuriu simptom este durerea la nivelul articulațiilor mai mici, cum ar fi degetele de la mâini și de la picioare. În timp, aceasta progresează și afectează articulațiile mai mari, cum ar fi gleznele, genunchii, șoldurile și umerii.

Recunoașterea semnelor timpurii ale artritei este esențială pentru o intervenție și un management în timp util. Aceste semne pot include durere articulară persistentă, rigiditate, sensibilitate, umflături și reducerea amplitudinii de mișcare.

CITEȘTE ȘI: De ce au nevoie articulațiile pentru a fi sănătoase: Ce le ajută să rămână flexibile și puternice

Unele dintre primele simptome ale artritei pot include oboseală, slăbiciune, rigiditate matinală și zgomote articulare (cum ar fi scrâșnirea sau pocnetul).

De fapt, există cinci tipuri de alimente pe care medicii le recomandă să le reducă la minimum ca o modalitate de a reduce durerea:

1. Alimente și băuturi ultraprocesate

Cercetările arată că alimentele ultraprocesate pot exacerba durerea articulară și inflamația asociată cu artrita. Aceste alimente sunt, de obicei, bogate în carbohidrați rafinați, grăsimi nesănătoase, zaharuri adăugate și aditivi artificiali, toate acestea putând provoca inflamații în organism.

Până în prezent, cercetările au arătat că o dietă bogată în zahăr poate agrava simptomele artritei reumatoide, deoarece declanșează un răspuns inflamator în organism. Din acest motiv, eliminarea din dieta dumneavoastră a sucurilor, a dulciurilor din cutie, a bomboanelor și a altor alimente ultraprocesate poate ajuta la reducerea durerilor articulare.

2. Carnea uscată sau procesată

Carnea uscată sau procesată, cum ar fi șunca, cârnații, crenvurștii sau șunca, poate agrava atât artrita reumatoidă, cât și artrita gutoasă. Acest lucru se datorează faptului că sunt bogate în nitrați, un compus care se găsește în conservanții din carne și care a fost legat de creșterea durerii cauzate de artrită.

Nitrații, ca și zahărul, pot declanșa un răspuns inflamator în organism, care duce apoi la dureri articulare. Durerea articulară nu apare, de obicei, imediat după consumul de carne procesată. Mai degrabă, o dietă bogată în carne procesată poate duce la dureri articulare ani mai târziu.

Prin urmare, este posibil ca eliminarea cărnii procesate să nu amelioreze simptomele imediat, dar în timp poate face diferența.

3. Alimentele prăjite

Dacă mâncați în mod regulat cartofi prăjiți, pui prăjit sau inele de ceapă, să învățați cum să le prăjiți poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare. Alimentele prăjite pot agrava simptomele artritei din cauza uleiurilor implicate în procesul de gătit, care pot provoca inflamații. O dietă bogată în grăsimi trans (care se găsesc în alimentele prăjite și care sunt considerate pe scară largă cel mai rău tip de grăsime) poate agrava simptomele gutei din cauza acestui efect proinflamator.

4. Glutenul

Este o credință comună că eliminarea glutenului poate ajuta în cazul durerilor articulare. Există vreun adevăr în acest sens? Eliminarea glutenului poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare la persoanele cu boală celiacă sau la persoanele care sunt sensibile la gluten. Dar pentru persoanele care nu sunt sensibile la gluten, eliminarea acestuia probabil că nu va conta. Unele persoane sunt sensibile la gluten, deși nu sunt neapărat celiace. Ținând cont de acest lucru, este o idee bună să încercați să renunțați la gluten timp de trei luni.

Dacă nu observați nicio diferență, mergeți mai departe și adăugați-l din nou în dieta dumneavoastră. Dar, în mod anecdotic, ea a spus că ajută la ameliorarea simptomelor multor persoane cu artrită.

5. Alcoolul

Alcoolul poate agrava artrita cauzată de inflamație din mai multe motive. În primul rând, descompunerea alcoolului creează compuși inflamatori. Cu alte cuvinte, acesta declanșează un răspuns inflamator care poate provoca apoi simptome.

De asemenea, alcoolul poate scădea producția de bacterii antiinflamatorii din intestin, în timp ce crește producția de bacterii proinflamatorii. Un dezechilibru al bacteriilor intestinale poate provoca artrita reumatoidă.

Ea a menționat că alcoolul poate slăbi sistemul imunitar, făcând organismul mai sensibil la toxine care pot declanșa un răspuns inflamator (cum ar fi durerile articulare). Un motiv pentru care alcoolul poate agrava simptomele artritei este că poate provoca deshidratare, reducând producția de lichid sinovial care amortizează articulațiile.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul cu proprietăți anticancer: Poate reduce inflamația și să aibă grijă de articulații

Ce să mâncați în schimb

Toți cei trei medici spun că cea mai bună dietă pentru persoanele cu artrită inflamatorie (cum ar fi artrita reumatoidă și guta) este o dietă antiinflamatorie. Acest mod de alimentație include alimente despre care știm în general că sunt oricum bune pentru noi, inclusiv legume cu frunze verzi, nuci, pește gras precum somonul, macroul, tonul și sardinele, care conțin acizi grași omega-3 și sunt antiinflamatorii , și fructe, în special fructe de pădure și portocale, care sunt bogate în antioxidanți.

Dieta mediteraneană este un alt plan alimentar care include în mod natural alimente care sunt antiinflamatorii și, prin urmare, benefice pentru persoanele cu dureri articulare. Dieta mediteraneană prioritizează cerealele integrale, legumele, peștele și alte alimente neprocesate, reducând la minimum carnea și alimentele procesate.

Acest mod de alimentație pare să funcționeze în mod universal pentru persoanele cu dureri articulare. Cercetările susțin legătura dintre dieta mediteraneană și îmbunătățirea simptomelor artritei reumatoide.

O dietă bogată în alimente antiinflamatorii nu este bună doar pentru durerile articulare; este benefică pentru sănătatea generală și previne alte boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2, boala Alzheimer și unele tipuri de cancer.

O dietă antiinflamatoare este o idee bună pentru toată lumea, nu doar pentru pacienții cu artrită inflamatorie. Acest lucru înseamnă că, dacă luați majoritatea meselor împreună cu alte persoane, mâncarea în acest mod va fi benefică pentru toți cei din jurul mesei, nu doar pentru dumneavoastră, potrivit actualno.com.

Comentarii: