SANATATE

Temperatura ridicată la adulți: Câte grade trebuie să arate termometrul pentru a fi considerată febră

medicalnewstoday.com

Temperatura ridicată la adulți: Câte grade trebuie să arate termometrul pentru a fi considerată febră. O temperatură corporală este considerată ridicată atunci când depășește 38 de grade – dar unii oameni resimt simptomele atunci când aceasta este încă aproape de 37,5 grade.

Dr. Manuel Reisch explică problema aici. Cel mai sigur mod de a afla dacă aveți o temperatură ridicată este să folosiți un termometru – nu să vă bazați doar pe simptome sau pe măsuri casnice, cum ar fi plasarea palmei pe frunte sau pe gât.

Adesea, temperatura poate fi redusă în mod natural prin dezbrăcarea de haine sau prin efectuarea unei băi calde, de exemplu. Cu toate acestea, dacă temperatura sub braț este mai mare de 39 de grade, este recomandat să solicitați ajutor medical.

CITEȘTE ȘI: De ce crește temperatura seara: Bolile pe care le semnalează ora la care faci febră

Temperatura normală a corpului variază între 35,4 și 37,4 grade atunci când este măsurată sub braț. Acest lucru înseamnă că o temperatură sub 35,4 grade poate indica hipotermie, iar peste 37,4 – cu motiv să fie considerată ridicată.

Temperatura ridicată la adulți: Câte grade trebuie să arate termometrul pentru a fi considerată febră

  • ușor crescută (subfebrilă): 37,5 până la 37,9 grade. În astfel de cazuri, există de obicei simptome precum frisoane, oboseală, tremurături sau înroșirea feței;
  • ridicată: 38 de grade sau mai mult;
  • febrilă: peste 39 de grade. Aceasta este considerată o urgență medicală, așa că mergeți la medic.

O temperatură cuprinsă între 37 și 37,5 grade nu este considerată „ridicată” – este pur și simplu un semn că organismul este puțin mai cald decât în mod normal, poate din cauza hainelor prea călduroase sau a unei șederi îndelungate la soare.

Cu toate acestea, o temperatură de peste 37,5 grade poate indica începutul unui proces infecțios sau inflamator. Prin urmare, se recomandă monitorizarea acesteia pe parcursul zilei, mai ales atunci când apar simptome precum durere, tuse sau disconfort general.

Cum se măsoară corect temperatura?

Pentru a măsura corect temperatura corpului, trebuie să știți cum să folosiți diferite tipuri de termometre. Cele mai comune sunt următoarele.

  • Termometru digital: se pune vârful metalic la subraț, în gură sau în anus, cu contact direct cu pielea sau mucoasa și se așteaptă până când se aude un semnal sonor.
  • Termometru de sticlă: plasați vârful în axilă, gură sau anus în contact direct cu pielea sau mucoasa și așteptați între 3 și 5 minute.
  • Termometru cu infraroșu: îndreptați vârful dispozitivului spre frunte sau în interiorul canalului auditiv și apăsați butonul. După un semnal sonor, temperatura va fi afișată imediat.

În principiu, temperatura corpului se măsoară în repaus, de asemenea, niciodată imediat după o activitate fizică activă sau după un duș – deoarece în astfel de cazuri este normal să fie mai mare și valoarea afișată nu este reală.

Cum se ia temperatura unui bebeluș?

Măsurarea temperaturii corporale a unui bebeluș se face cu un termometru, ca la un adult. Sunt de preferat termometrele mai rapide și mai comode de tip digital sau cu infraroșu.

Locul cel mai potrivit pentru a măsura mai precis temperatura bebelușului este anusul. În astfel de cazuri, se folosește un termometru digital, iar vârful acestuia trebuie să fie moale pentru a evita rănirea.

Cu toate acestea, dacă părinții se simt inconfortabil cu această metodă de măsurare, ei pot folosi măsurarea temperaturii la subraț – iar temperatura anală este confirmată de un medic pediatru.

CITEȘTE ȘI: Explicația medicului: Ce înseamnă o răceală fără febră?

Ce trebuie făcut pentru a reduce temperatura?

Există câteva metode naturale și destul de simple pentru a scădea temperatura corpului și a ameliora febra: îndepărtarea hainelor în exces, efectuarea unei băi calde sau aplicarea de comprese reci pe față și frunte.

Cu toate acestea, în funcție de cauză, există cazuri în care este absolut necesar să se folosească medicamente. Cel mai frecvent utilizat medicament pentru scăderea temperaturii este paracetamolul, administrat de până la 3 ori pe zi, la intervale cuprinse între 6 și 8 ore. Doza de paracetamol trebuie să fie întotdeauna indicată de un medic, recomandă actualno.com.

Comentarii: