SANATATE

Ţi se umflă des mâinile? Ce afecţiuni se manifestă în acest fel şi cum le tratezi

Foto: Pinterest.com

Ţi se pare că te trezeşti dimineaţa şi te strânge pielea mâinilor? Sau inelele pe deget? Atunci şi tu ai mâini umflate dimineaţa. Vom discuta, în cele ce urmează, despre cauze şi remedii pentru această afecţiune.

Cauze mâini umflate dimineaţa

Umflarea mâinilor este un fenomen comun. După ce mergi mult pe jos, adesea te furnică mâinile şi sunt umflate. Este vorba de circulaţia sanguină. Când faci mişcare, inima pompează mai mult sânge şi umflă mâinile.

Umflarea unui singur deget poate fi cauza unei răni sau infecţii. Ai grijă de articulaţiile tale şi mergi periodic la medic, recomandă clickpentrufemei.ro. Îţi prezentăm, în continuare, câteva cauze ale acestei probleme:

Răni sau contuzii

Te-ai tăiat/lovit recent? Te-ai înţepat/zgâriat sau te-a muşcat un câine? Sunt şanse mari să te loveşti la o mână, fără să simţi pe moment. Umflăturile sau vânătăile apărute ulterior pot fi semne de lovire.

CITEȘTE ȘI: Exerciţiul simplu care ajută circulaţia sângelui şi te scapă de varice

Leziunea ligamentelor sau a cartilajului

Dacă munca ta te pune să repeţi des aceeaşi activitate şi aceleaşi mişcări de mână, la final de zi, mâinile şi degetele pot fi umflate. Asta înseamnă că ai leziuni pe cartilaj.

Bursită

Este inflamaţia bursei, un sac cu lichid care protejează şi absoarbe şocurile suferite de articulaţii. Este o afecţiune dureroasă. Degetele pacientului se umflă în zona încheieturilor. Uneori bursita apare sub formă de umflătură mică şi dureroasă.

Sindromul tunel carpian

Este o afecţiune dureroasă şi apare des la femei. Este una din cauzele mâinilor umflate dimineaţa. Nervul din zona încheieturii este afectat. Se instalează umflarea, pierderea sensibilităţii şi senzaţia de înţepenire a degetelor.

Ganglion

Apare când partea superioară a articulaţiei sau a tendonului creşte sau se umflă. Când ajunge în zona degetelor, ele încep să se umfle.

Infecţie

Streptococus aureus poate provoca o inflamaţie severă la nivelul degetelor. Este o infecţie foarte dureroasă şi poate cauza febră. Este fatală şi, netratată la timp, duce la deces.

Paronichie

Afectează un singur deget din 10. Infecţia aceasta e loccalizată în apropierea unghiei. Se umflă tot degetul, dar mai rău spre unghie. Durerile sunt cumplite. Poate apărea şi puroi.

CITEȘTE ȘI: De ce tastele F si J au denivelari

Poliartrită reumatoidă

E o boală cronică autoimună care afectează articulaţiile. Mâinile şi degetele se umflă mult, durerile sunt cumplite şi nu mai puteţi munci.

Artrită septică

O artrită infecţioasă, greu de deosebit de artrita reumatoidă. Simptomele acestor două boli sunt asemănătoare. E indicat să mergi de urgenţă la medic.

Sarea

Dacă aveţi o dietă bogată în sare sau condimente, e posibil să vă treziţi des cu degetele umflate. Cel mai bine e să moderaţi consumul de sodiu, zilnic. Nu uitaţi să beţi şi mai mult de 2 L de apă pe zi dacă sunteţi un mare fan al sării.

Alergii

Puteţi avea o alergie la detergent, parfum sau un produs cosmetic nou încercat. Motivele sunt numeroase. Poţi scăpa de alergii cu medicamente de la medic sau protejandu-te mai des cu mănuşi.

Umflătura mâinilor dimineaţa poate fi semn şi de deshidratare sau probleme cu rinchii. Este indicat să mergi la un set complet de analize înainte să încerci să te tratezi acasă. Cel mai bine e să bei zilnic multă apă şi să îi faci toate analizele, o dată pe an.

În plus, dacă aveţi obiceiul de a dormi mereu pe mâini (sub burtă, între picioare etc), circulaţia se opreşte pe timp de noapte. Este posibil să vă treziţi cu mâinile umflate dimineaţa şi din cauza poziţiilor pe care le aveţi în timpul somnului.

Cum reduci mâinile umflate

Băi fierbinţi şi reci cu apă de rozmarin

Reducere umflăturile de la nivelul articulaţiilor şi al cartilajului. Adaugă două fire într-un vas cu apă fierbinte. Înmoaie degetele 3 minute. Procedează la fel cu vasul cu apă rece. Alternanţa îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Se vor reduce umflăturile. La final, masează mâinile cu ulei de rozmarin.

CITEȘTE ȘI: Ţi se văd venele prin piele? Când trebuie să te îngrijorezi

Usturoi pentru infecţii

Crezi că ai o infecţie bacteriană? Freacă zona cu un căţel de usturoi. Este un agent antibacterian puternic şi reducere umflăturile.

Bandaj cu rădăcină de ghimbir

Ajută la reducerea umflăturilor. Rade câteva felii de ghimbir şi amestecă-le cu apă fierbinte. Înmoaie degetele câteva minute. Scoate ghimbirul ras din apă şi aplică-l pe zona afectată. Poţi lega o batistă sau bandaj medicinal, pentru câteva minute.

Dacă ai cărat multe pungi şi ai degetele umflate, nu te panica. E din cauza efortului depus. Tot ce trebuie să faci e să te speli pe mâini cu apă rece şi apoi să le ţii ridicate timp de 5 minute.

Sfatul nostru este să mergeţi la medic dacă mâinile umflate dimineaţa devine o problemă frecventă. Este mai bine să trataţi din timp cu medicamente, decât să amelioraţi durerile şi să înrăutăţiţi situaţia.

Comentarii: