SANATATE

Ţi se văd venele prin piele? Când trebuie să te îngrijorezi

theconversation.com

Venele sunt vase care transportă sângele venos de la capilare spre inimă. La unele persoane acestea devin foarte vizibile sau se umflă. Pe lângă faptul că aspectul venelor poartă un caracter constituţional ereditar, acestea pot deveni evidenţiate inclusiv în alte cirmustanţe.

Pielea deschisă

Specialiștii susțin că este normal ca venele tale să fie vizibile, mai ales dacă ai pielea foarte albă. Același lucru se întâmplă și atunci când îmbătrânești. Odată cu trecerea anilor, stratul de grăsime de sub piele se subțiază, astfel că venele de pe mâini și de pe picioare devin mai vizibile, relatează brightside.me.

CITEȘTE ȘI: Amorţirea mâinii în timpul nopţii, semnul unei afecţiuni grave. Ce măsuri trebuie să iei

În timpul sarcinii

În timpul sarcinii, rețeaua de vase de sânge se extinde, pentru că volumul de sânge crește cu 20% – 40%. În aceste condiții, venele devin mai evidente, dar nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că aspectul pielii va reveni la normal după naștere.

După efortul fizic

Exerciţiile fizice te ajută să ai un corp frumos, însă pun presiune pe vasele de sânge, făcându-le rigide şi scoţându-le în evidenţă. Aceste mişcări intense nu îţi afectează venele în mod direct. Ele fectează zona din jurul muşchilor, creşte masa lor şi densitatea, astfel că venele devin mai evidente când corpul este relaxat.

CITEȘTE ȘI: Afecțiunile MÂINILOR, avertisment asupra predispoziției față de anumite boli

Când trebuie să te îngrijorezi

instagram.com

În cazuri grave, venele umflate și proeminente pot semnala o boală de inimă, de aceea, dacă ai alte simptome, precum dificultăți de respirație, amețeli sau transpirații reci, ar trebui să mergi la medic. Cere ajutor de urgență și dacă observi că venele încep să sângereze, se umflă foarte tare și sunt calde și dureroase la atingere. Uneori poți observa schimbări și pe pielea din jurul venelor.

Comentarii: