SANATATE

Timpanita: Afecțiunea care are un impact serios asupra auzului

Timpanita este o afecțiune în care membrana timpanică, cunoscută și sub numele de timpan, este inflamată. Această membrană se poate inflama din mai multe motive, de la bacterii la traumatisme. Atunci când membrana este inflamată, aceasta poate avea un impact serios asupra auzului dumneavoastră.

Funcția timpanului

Timpanul este o membrană subțire, fragilă și maleabilă care se întinde de-a lungul canalului auditiv, la fel cum pielea se întinde de-a lungul unui tambur. Această barieră asemănătoare unei foițe separă canalul auditiv de urechea medie și joacă un rol important în auz.

Atunci când undele sonore lovesc timpanul, oasele mici din urechea medie vibrează, transmițând impulsuri nervoase către urechea internă și apoi către creier, unde sunetele sunt în cele din urmă interpretate. Cu toate acestea, atunci când timpanul este inflamat, sunetele nu vibrează în mod corespunzător. Umflarea sfârșește prin a provoca durere, iar auzul devine distorsionat.

CITEȘTE ȘI: Țiuitul în urechi: Semnul unei afecțiuni care se tratează greu

Dacă timpanul rămâne inflamat sau se umflă continuu, nu numai că auzul poate fi afectat, dar și vorbirea, în special la copiii mici care au nevoie să audă clar pentru a putea mima corect vorbirea.

Timpanita, afecțiunea care are un impact serios asupra auzului:cauze

Inflamația care cauzează timpanita poate rezulta dintr-o serie de factori, printre care:

Infecții ale urechii medii

Cel mai frecvent tip de infecție a urechii este otita medie acută, o infecție a urechii medii. Deși adulții nu sunt imuni, otita medie acută este, în general, o afecțiune a copiilor, care au trompele lui Eustachio mai scurte decât adulții.

Trompele lui Eustachio ajută la drenarea lichidului din urechea medie. Atunci când trompele lui Eustachio se blochează – de obicei din cauza congestiei provocate de o răceală sau de alergii – lichidul se acumulează, ajungând în cele din urmă să preseze și să irite timpanul delicat. Prins în mediul umed și întunecat al urechii medii, acest lichid este, de asemenea, susceptibil să înceapă să înmulțească bacteriile, provocând o infecție a urechii. Potrivit cercetărilor, până la 85% dintre copii vor avea otită medie acută în primul an de viață.

Traumatisme

Timpanul este un strat de țesut foarte subțire și sensibil, ușor de rănit atunci când este înțepat sau bătut. Puneți un tampon de bumbac, un deget, un bețișor de ureche sau orice obiect străin prea departe în canalul auditiv și puteți zgâria cu ușurință timpanul, provocând inflamație și durere. Insistați prea mult și puteți chiar sparge timpanul (numit timpan perforat). Timpanul poate fi, de asemenea, rănit în urma unei lovituri la cap.

Miringita buloasă

Aceasta este o infecție a timpanului, cauzată de obicei de aceleași bacterii care provoacă infecții ale urechii medii. De fapt, acestea apar adesea simultan. Miringita buloasă se caracterizează prin vezicule pline de lichid pe timpan.

Urechea înotătorului

Deși urechea înotătorului (numită și otită externă) este, din punct de vedere tehnic, o infecție a canalului auditiv, aceasta poate irita timpanul, provocând timpanită. Această afecțiune este cauzată de bacterii sau ciuperci și este frecventă la înotători, deoarece umiditatea excesivă poate descompune pielea, permițând accesul germenilor, notează Healthline.

finehearingcare.com

Timpanita, afecțiunea care are un impact serios asupra auzului: simptome

Un timpan bombat apare în general împreună cu alte tulburări sau probleme ale urechii, ale căror simptome pot fi toate interconectate. Unele dintre acestea includ:

  • durere la una sau la ambele urechi
  • o senzație de plenitudine în ureche, din cauza lichidului prins în spatele timpanului bombat
  • o secreție apoasă, cu sânge, din urechea afectată (dacă timpanul se umflă până la un asemenea grad încât se sparge)
  • pierderea auzului, de obicei temporară
  • febră posibilă
  • iritabilitate, insomnie și tragere de urechi la copiii mici

Timpanita, fecțiunea care are un impact serios asupra auzului: diagnostic

Pentru a vizualiza canalul auditiv și timpanul în căutarea semnelor de inflamație și infecție (țesut bombat, îngroșat, roșu și/sau vezicule), medicul dumneavoastră va folosi un otoscop. Acesta este un instrument cu o lumină și o lentilă de mărire care se introduce în canalul auditiv.

Medicul dumneavoastră poate, de asemenea, să echipeze otoscopul cu un bec care îi permite să forțeze aerul în canalul auditiv, pentru a vedea cum se mișcă timpanul. Atunci când puroiul și lichidul se acumulează în urechea medie, provocând umflarea timpanului, acesta nu se va mișca în mod corespunzător.

Timpanita, afecțiunea care are un impact serios asupra auzului: tratament

Modul în care este tratată timpanita depinde de cauza acesteia.

Timpanita: Afecțiunea care are un impact serios asupra auzului – Infecția urechii medii

Dacă o infecție a urechii medii cauzează probleme ale timpanului, medicul dumneavoastră vă va sfătui probabil să folosiți analgezice precum paracetamolul și ibuprofenul.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să se abțină de la prescrierea unui antibiotic, în ciuda faptului că multe infecții ale urechii sunt cauzate de bacterii. Acest lucru se datorează faptului că mulți copii cu infecții ale urechii se ameliorează de la sine – cu sau fără tratament – în câteva zile. De fapt, o cercetare publicată în Informed Health Online a constatat că 78 de copii din 100 care nu au luat antibiotice nu mai aveau dureri de ureche la 2 sau 3 zile după diagnosticarea unei infecții a urechii.

În cazul copiilor cu infecții repetate ale urechii, se pot folosi tuburi auriculare (tuburi mici în formă de cilindru plasate chirurgical prin timpan pentru a permite aerului să intre în urechea medie).

CITEȘTE ȘI: Infecțiile cronice ale urechii: Ce anume duce la apariția repetată a otitei

Timpanita: Afecțiunea care are un impact serios asupra auzului – Miringita buloasă

Această infecție a timpanului este în general tratată cu antibiotice. În unele cazuri, bășicile pot fi străpunse pentru a ușura durerea. De obicei, se prescriu analgezice orale.

Timpanita: Afecțiunea care are un impact serios asupra auzului – Urechea înotătorului

Picăturile antibiotice care conțin, de asemenea, steroizi pentru a reduce inflamația și, eventual, antifungice reprezintă tratamentul standard.

Timpanita: Afecțiunea care are un impact serios asupra auzului – Traumatisme

Majoritatea traumatismelor provocate unui timpan se vor vindeca de la sine. Chiar și majoritatea timpanelor perforate se vor vindeca fără intervenție. Analgezicele vă pot face să vă simțiți mai bine între timp.

Comentarii: