SANATATE

Tot ce TREBUIE să ştii despre medicamentele care calmează durerea: Cum se iau şi care sunt efectele lor secundare

bucurestifm.ro

Ibuprofen, aspirină, paracetamol, naproxen – sunt medicamente care calmează durerea, dar știi cum ar trebui să le iei și ce efecte secundare pot avea dacă faci excese?

O durere de măsea, de cap, durerile menstruale sau dentare, toate acestea își găsesc de multe ori „nașul” în dulăpiorul cu pastile, unde toți avem, preventiv, un medicament pentru astfel de situații.

Însă aceste pastile nu trebuie luate pe termen lung și nici nu trebuie depășită doza recomandată, pentru că pot apărea reacții adverse, unele chiar grave, scrie csid.ro. Iar anumite categorii de persoane ar trebuie să le evite complet!

Vezi mai jos o listă cu 4 medicamente care calmează durerea: doza recomandată, tipul de durere vizată și posibilele reacții secundare.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune medicamente naturale împotriva îmbătrânirii cerebrale: Ajută la buna funcționare a creierului și nu au efecte secundare

Cele mai folosite medicamente care calmează durerea

Paracetamol (acetaminofen)

Doza recomandată: 650-1000 mg la fiecare 4-6 ore sau la nevoie

Bun pentru: dureri de cap, dureri musculare, dureri menstruale, dureri articulare, dureri de spate, dureri de dinți, dureri apărute după vaccinare, scăderea febrei. Nu este indicat pentru durerile însoțite de inflamații, deoarece nu are efect antiinflamator.

Posibile reacții adverse: tulburări de coagulare, amețeală, diaree, greață, vărsături, tulburări ale funcției ficatului. Este contraindicat persoanelor cu boli de ficat și consumatorilor cronici de alcool.

Aspirină

Doza recomandată: 325-650 mg la fiecare 4 ore

Bună pentru: dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, dureri dentare, dureri în gât, dureri menstruale, dureri de spate și dureri cauzate de inflamații (artrită).

Posibile reacții adverse: depășirea dozei recomandate poate cauza hemoragie internă, în special la persoanele vârstnice sau cu istoric medical de ulcer, gastrită, insuficiență renală sau hepatică, fumători sau consumatori cronici de alcool.

CITEȘTE ȘI: Ora la care ei medicamentele: De ce este indicat să iei tratamentul pentru hipertensiune seara

Ibuprofen

Doza recomandată: 200-400 mg la fiecare 6 ore

Bun pentru: dureri de cap, migrene, dureri musculare, dureri dentare, dureri menstruale, dureri de spate, dureri sinusale, dureri asociate cu afecțiuni musculo-scheletice (întinderi, luxații, traumatisme sportive ușoare)

Posibile reacții adverse: tulburări digestive (diaree, crampe, vărsături) sau sângerare gastrointestinală în cazul dozelor excesive. Ibuprofenul trebuie evitat de persoanele cu boală cronică de rinichi sau alte afecțiuni renale. De asemenea, se recomandă precauție în cazul celor cu afecțiuni gastrice, hepatice sau respiratorii (astm).

Naproxen

Doza recomandată: 220 mg la fiecare 8-12 ore

Bun pentru: dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, dureri cauzate de inflamații (gută, spondilită, artroză), dureri menstruale.

Posibile reacții adverse: tulburări gastrointestinale (crampe, diaree, greață, vărsături, dureri de stomac care se întind spre spate), diaree cu sânge, febră, sângerare gastrointestinală. Se recomandă precauție în cazul persoanelor cu afecțiuni renale sau hepatice, boli de inimă, istoric de accident vascular cerebral, HTA, diabet, colesterol crescut, tulburări de coagulare a sângelui, colită, alergii sau astm bronșic.

Comentarii: