REVIEW

Tradiții de Revelion: De ce e bine să ai măcar o rămurică de vâsc la trecerea dintre ani

protv.ro

Vascul este o planta parazit despre care se spune ca te fereste de ghinioane daca o ai in casa in noaptea dintre ani. Potrivit traditiei populare, in orice casa trebuie sa existe cel putin o ramurica de vasc pentru a tine ghinioanele la distanta.

Daca ne-am obisnuit sa vedem traditia vascului de Craciun, din filmele americane, in Romania, traditia de demult spunea ca vascul trebuie sa se regaseasca in casele oamenilor in noaptea de Revelion.

Ce este vascul

Vascul (Viscum album) este o planta parazit care creste pe crengile copacilor si se hraneste cu substante nutritive pe care le extrage din acestea.

CITEȘTE ȘI: Mai mult decât o simplă tradiție – Medicii dezvăluie efectele vindecătoare ale plantei care aduce noroc de Crăciun

Acesta este originar din Europa si Sud-Vestul Asiei si, desi este o planta parazit care creste pe crengile copacilor, rar se extinde excesiv pe un singur copac si aproape niciodata nu duce la distrugerea acestuia, potrivit acasa.ro.

Vascul la romani, traditie de Anul Nou

Romanii obisnuiesc sa aduca in casele lor vasc pentru noroc, in noaptea dintre ani.

In traditia populara se spune ca cei casatoriti, dar si cei care urmeaza sa se casatoreasca vor avea noroc in viata de cuplu daca se saruta sub vasc la miezul noptii, de Revelion.

Mai mult, in unele zone se spune ca cei care se saruta sub vasc urmeaza sa se logodeasca in anul ce urmeaza.

CITEȘTE ȘI: Desertul preferat al multor români este de fapt o ‘bombă’ cu E-uri

Unde trebuie sa agati vascul in noaptea de Revelion

Potrivit traditiei vascul trebuie agatat in noaptea dintre ani la usa de la intrarea in casa. In acest fel ghinioanele nu vor mai patrunde in casa ta.

Acesta se mai poate pune si in casa, agatat de tocurile de la usi, de lustre sau alte obiecte inalte.

Comentarii: