SANATATE

Transpirația rece: Când poate semnala o infecție sau hipoglicemie

teotrandafir.com

Transpirațiile reci sunt acelea care apar fără să fie cauzate de temperatura la care te expui. Transpirațiile reci pot avea atât cauze fizice, cât și cauze psihice.

În cele mai multe cazuri, sunt inofensive, însă există și situații în care indică prezența unei afecțiuni grave. Transpirațiile reci nu apar din cauza expunerii la temperaturi foarte mari, dar nici în urma unui efort fizic intens. Ele apar subit, aparent fără niciun motiv, iar uneori sunt însoțite și de alte simptome. Transpirațiile reci pot apărea și noaptea, în timpul somnului, trezind persoana.

Din ce cauze apare transpirația rece

În multe cazuri, transpirațiile reci sunt declanșate de răspunsul de tip „luptă sau fugi” al organismului, declanșat atunci când creierul percepe o situație primejdioasă. Anxietatea și atacurile de panică sunt responsabile, de multe ori, pentru acest simptom. Și privarea organismului de oxigen cauzează transpirații reci. Hipoxia apare în urma inhalării unei cantități mari de fum ori dacă persoana se află la altitudini mari.

Iată ce afecțiuni sau situații pot cauza transpirații reci:

Un șoc

Șocul se întâmplă atunci când corpul reacționează la condiții de mediu extreme sau la răniri grave. Când corpul intră în șoc, organele nu primesc atât de mult oxigen sau sânge cât au nevoie pentru a funcționa. Dacă organismul rămâne într-o stare de șoc prea mult timp, organele pot fi afectate. În unele cazuri, șocul poate fi fatal dacă nu este tratat. Alte simptome includ: pielea anormal de palidă, respirația rapidă, pulsul anormal de mare, senzație de rău sau vărsături, pupile dilatate, senzație de slăbiciune sau epuizare, amețeală, sentimente de stres.

O infecție

Orice infecție care provoacă febră poate cauza și transpirații reci. Infecțiile pot fi cauzate de bacterii sau virusuri care atacă țesuturile corpului. În multe cazuri, infecțiile duc la inflamarea țesuturilor, pe măsură ce sistemul imunitar încearcă să le combată. Sepsisul apare atunci când sistemul imunitar răspunde la o infecție bacteriană sau virală gravă în abdomen, plămâni, sistemul urinar sau alte țesuturi corporale majore. Acest lucru poate face ca sângele să se coaguleze, organele obțin mai puțin sânge și oxigen proaspăt și așa pot apărea transpirațiile reci, scrie doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Digestie proastă, transpirație urât mirositoare? Ar putea indica probleme cu colonul. Cum poți avea un colon sănătos

Leșinul

Leșinul este caracterizat de scăderea bruscă a tensiunii arteriale și este adesea asociat cu transpirațiile reci, greață și senzația de vertij. Într-o asemenea situație, persoana afectată trebuie întinsă pe spate, cu picioarele în sus, pentru a-și reveni cât mai repede.
Infarctul miocardic. Dacă transpirațiile reci sunt asociate cu durere sau presiune în piept ori în brațe, e indicat să se apeleze la ajutor medical de urgență, pentru că poate fi vorba despre un infarct miocardic.

Hipoglicemia

Hipoglicemia sau scăderea nivelului de zahăr din sânge, mai ales la diabetici, se poate asocia cu transpirațiile reci.

Greața

Senzația de greață, asociată cu amețelile ușoare, poate cauza transpirații reci. Acest tip de greață apare din mai multe motive, printre care și mâncatul excesiv sau administrarea unor tratamente medicamentoase.

Migrena

O durere intensă de cap poate declanșa transpirații reci. Migrenele pot fi debilitante și îți pot afecta calitatea vieții, împiedicându-te să te ocupi de sarcinile zilnice, deci dacă te confrunți cu această problemă e indicat să ceri sfatul medicului de familie.

Menopauza

Nivelul de estrogen și progesteron înregistrează o scădere bruscă atunci când femeia intră la menopauză. Pe lângă bufeuri – care sunt cele mai frecvente simptome ale menopauzei, femeia poate avea și transpirații reci.

Ce opțiuni de tratament există pentru transpirațiile reci

Tratamentul pentru transpirațiile reci este stabilit în funcție de cauza care le-a declanșat. De pildă, dacă acestea au apărut pe fondul anxietății, învățarea pacientului să se relaxeze și câteva exerciții de respirație vor rezolva problema. În caz de infecție însă, este necesar tratament medicamentos, poate chiar injectabil.

E necesar să apelezi la medic de urgență dacă apar, pe lângă transpirațiile reci, și simptome precum:

  • Învinețirea buzelor, a unghiilor sau a tenului
  • Senzația de sufocare
  • Vărsături cu sânge sau sânge în scaun.

Dacă ai de-a face în mod regulat cu transpirațiile reci din cauză că suferi de anxietate, încearcă să îți sporești confortul cu metode la îndemână. Mai exact, poartă haine din bumbac sau alte materiale naturale, poartă șosete din materiale absorbante, încearcă să eviți cofeina, băuturile alcoolice sau alimentele picante, dar și să îți găsești relaxarea în practici precum yoga, meditația sau masajul.

Transpirațiile reci pot avea cauze multiple, de aceea e indicat să mergi la medic dacă te confrunți cu o asemenea problemă, astfel încât să investighezi cauza acestui simptom. În funcție de diagnosticul stabilit, medicul va prescrie tratamentul potrivit.

CITEȘTE ȘI: Dureri de oase sau transpirație abundentă la nivelul capului? Te poți confrunta cu deficitul acestei vitamine

Cum să combați bufeurile care vin odată cu menopauza?

Experții spun că multe femei se confruntă cu bufeurile sau „valurile” de căldură, care pot dura câțiva ani chiar și după instalarea menopauzei. Bufeul este senzația subită de căldură în partea superioară a corpului sau în tot corpul. Fața și gâtul se înroșesc, pot să apară pete roșii pe piept, pe spate și pe brațe. Pot urma transpirații abundente și uneori chiar transpirații reci, fără o cauză aparentă. Bufeurile pot fi foarte ușoare sau suficient de puternice pentru a trezi persoana din somn.

  • Temperatura din dormitor trebuie menținută cât mai scăzută, inclusiv pe timpul nopții (nu mai mult de 20° C). Înainte de culcare, bea câteva guri de apă.
  • Folosește cearșafuri din materiale care nu te fac să transpiri mai mult decât ar fi normal.
  • Îmbracă-te în straturi (în cazul în care bufeurile își fac apariția, să poți să scoți de pe tine cu ușurință o bluză sau un sacou).
  • Ține în geantă un evantai sau un ventilator mic portabil, pe care să le poți folosi atunci când ai stări de căldură accentuată.
  • Evită consumul de alcool, alimentele picante și cofeina, deoarece toate acestea pot să agraveze bufeurile.
  • Dacă ești fumătoare, fă tot posibilul să renunți la acest viciu, deoarece fumatul poate să agraveze, de asemenea, simptomele menopauzei.
  • Ai grijă ca greutatea corporală să fie una normală pentru înălțimea și vârsta ta, deoarece femeile supraponderale sau obeze se confruntă mai frecvent cu bufeurile, care, de altfel, sunt și mai severe.
  • Ia legătura cu o persoană acreditată de la care să înveți posturi de yoga sau alte tehnici de relaxare, precum meditația, respirația controlată și altele.

Comentarii: