NUTRITIE REVIEW

Ce trebuie să știi când cumperi salată verde și ceapă

Salata și ceapa verde nu lipsesc de pe masa românilor primăvara. Pe lângă faptul că sunt delicioase, sunt și surse importante de substanțe nutritive. Cu toate acestea, este bine să știi cum să le alegi de la piață. Asta deoarece este posibil să dăuneze sănătății dacă au fost cultivate în anumite condiții. Așadar, ai grijă când cumperi salată verde și ceapă. La ce trebuie să fii atent/ă?

Dacă au fost crescute în soluri poluate, atunci aceste verdețuri vor atrage nitrați. Conform studiilor, vegetalele cultivate în sere și în solarii sunt cele ce pot acumula o cantitate mai mare de nitrați.

Legumele cu frunze sunt cele ce conțin o cantitate mare de nitrați, deoarece aceștia se acumulează la nivelul frunzelor. Și în cazul unor rădăcinoase se poate întâmpla același lucru. Și acestea pot acumula nitrați la nivelul rădăcinii. Sfecla roșie și ridichile sunt cele mai problematice în acest sens.

CITEȘTE ȘI: „Vă rup frunzele?” auziți când cumpărați ridichi. VEZI de ce ar trebui să spui NU

Este bine de știut că spanacul, salata și alte legume cu frunze verzi trebuie să fie consumate cât mai repede după ce au fost recoltate. Sau, cel puțin, să fie păstrate la lumină, nu la întuneric.

„Fără o sursă de lumină metabolismul plantei însăşi generează nitraţi şi atunci, veţi mânca nitraţi cu lingură. Aceştia blochează hemoglobina atunci când îi mâncăm, asta înseamnă că sângele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor. Neuronii sunt cei mai sensibili şi mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt şi celulele musculare, şi hepatocitele (celulele din ficat)”, susține prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.

CITEȘTE ȘI: Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI

Așadar, atunci când alegi salata verde și ceapă, este bine să cunoști anumite informații astfel încât să te asiguri că vei consuma alimente cât mai sănătoase, care aduc numeroase beneficii organismului.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: