SANATATE

Trei trucuri-surpriză pentru a-ţi consolida imunitatea

sanatatedefier.ro

Cu siguranta avem nevoie, uneori, de mici „pauze digestive”, pentru a ne ajuta organismul sa faca fata mai usor agresiunilor externe precum stresul, poluarea si aditivii din alimente.

Dar daca nu te simti inca pregatit pentru a lua masuri mai drastice, poti oricand sa urmezi cei trei pasi de mai jos pentru a-ti intari sistemul imunitar.

Trucuri pentru intarirea sistemului imunitar, care sustin si procesul natural de detoxifiere

1. Bea un pahar cu apa calduta

Bea un pahar de apa calduta in care ai stors o jumatate de lamaie, imediat cum te trezesti si apoi continua sa bei pe tot parcursul zilei. Este pe cat de simplu, pe atat de eficient in intarirea sistemului imunitar.

2. Periajul uscat

Periajul uscat sustine sistemul limfatic stimuland vasele limfatice sa dreneze substantele nedorite catre organele care se ocupa de procesul natural de detoxifiere. Cum se face periajul uscat? Ai nevoie de o perie pentru corp pe care o vei folosi inainte de dus. Incepe cu laba piciorului si apoi continua in sus spre solduri, cu miscari circulare. Periaza-te pe maini si piept cu miscari lungi catre inima. Apoi incepe de la degete si continua in sus spre umeri tot cu miscari circulare. In zona stomacului periaza in sens invers acelor de ceasornic, recomanda doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Medicii atrag atenţia: Vitamina D, mai importantă pentru imunitate decât se credea

3. Ceaiuri din plante

Ceaiurile din plante reprezinta o modalitate minunata de a intari sistemul imunitar si de a sustine buna functionare a organismului. Dintre variantele pe care le poti alege, musetelul combate inflamatiile, senna si aloe vera lupta impotriva constipatiei, iar papadia este sprijin dovedit pentru functiile ficatului.

Detoxifierea, asa cum stii, este un proces natural fiziologic, iar pasii de mai sus, urmati in fiecare zi, nu fac altceva decat sa stimuleze organismul sa isi indeplineasca acest proces, intarind astfel sistemul imunitar.

Organismul va fi mai puternic in fata bolii si va reactiona mai bine atunci cand va fi atacat de virusuri, bacterii sau fungi. Exista, insa, si alte metode prin care poti fortifica sistemul imunitar.

Consumul de alimente care intaresc sistemul imunitar te va ajuta sa te protejezi imbolnavire, dar si sa lupti cu anumite boli. Iata ce trebuie sa consumi pentru a stimula sistemul imunitar:

  • Usturoi crud (daca suferi de gastrita sau reflux gastroesofagian si nu poti consuma usturoi, inlocuieste-l cu extractul de usturoi);
  • Citrice – in special kiwi, lamaie si portocala;
  • Legume crude – in special broccoli, patrunjel, conopida;
  • Proteine de calitate – oua, seminte de dovleac, carne de pui;
  • Alimente precum: iaurt, turmeric, ceai verde.

Si suplimentele alimentare pot fi folosite pentru sustinerea sistemului imunitar, insa e indicat sa fie luate la recomandarea medicului. Printre suplimentele eficiente in fortificarea sistemului imunitar se afla cele pe baza de vitamina C, de ghimbir, spirulina, echinacea, suplimentele pe baza de fier, seleniu sau vitamina A.

Arginina

Si pentru ca tot vorbim de suplimente, retine ca in alimentatia ta trebuie sa se regaseasca nutrienti care au beneficii in ceea ce priveste imbunatatirea sistemului imunitar. Printre acesti nutrienti, spun oamenii de stiinta1, se afla arginina, acizii grasi Omega 3, glutamina, lipidele structurate si nucleotidele. Administrarea unor cantitati crescute de arginina ar putea imbunatati functia imunitara in cazul pacientilor supusi unor interventii chirurgicale ori celor care au avut un traumatism, spun cercetatorii. De asemenea, cand in alimentatia pacientilor se regaseste cel putin un gram de acizi grasi Omega 3 (EPA si DHA combinati), au loc in organism anumite modificari, care se dovedesc a fi mai putin proinflamatoare.

Cercetatorii spun ca efectele argininei si ale suplimentarii cu Omega 3 ar putea fi de ajutor in unele situatii: arginina ar putea imbunatati productia de citokine si de oxid nitric la pacientii cu imunosupresie, pe cand acizii grasi Omega 3 ar putea fi benefici atunci cand exista substante proinflamatoare in exces.

Ce masuri mai poti adopta pentru a-ti consolida sistemul imunitar

Strategiile ce merg mana in mana cu un stil de viata sanatos reprezinta o buna modalitate de a incepe sa iti ajuti sistemul imunitar sa functioneze mai bine. Asadar, poti lua anumite masuri care nu sunt deloc complicate.

Prima linie de aparare este sa alegi un stil de viata sanatos. Specialistii subliniaza ca fiecare parte a corpului nostru, inclusiv sistemul imunitar, functioneaza mai bine atunci cand este protejata de „atacurile” care vin din mediul inconjurator.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să mănânci pentru a avea o imunitate perfectă iarna: Dieta ‘curcubeu’ ţine bolile la distanţă

Prin urmare, aceste strategii ce au la baza un stil de viata sanatos te vor ajuta sa iti mentii imunitatea la cote maxime:
– nu fuma, iar daca fumezi in prezent, renunta la acest viciu

– alege o dieta bogata in fructe si legume

– este bine sa ai activitate fizica in mod regulat

– mentine-ti greutatea la un numar normal de kilograme

– daca obisnuiesti sa bei alcool, consuma-l cu moderatie

– dormi suficient

– ia masurile necesare pentru a evita infectia: spala-ti mainile des cu apa si sapun, spala bine carnea pe care urmeaza sa o gatesti, etc.

– incearca sa reduci sursele de stres din viata ta.

Comentarii: