REVIEW

Trucuri în gospodărie: Cum să speli plapuma pentru a nu o strica

interiordesignshrink.com

Desi plapuma nu trebuie spalata la fel de des ca si cearsafurile, este totusi un element care nu trebuie uitat atunci cand vine vorba de curatenia casei. Recomadat este ca aceasta sa fie spalata de doua sau trei ori pe an cel putin, deoarece se umple de acarieni, de umezeala si de transpiratie.

Specialistii de la The Fine Bedding Company, o companie britanica de accesorii pentru casa, estimeaza ca o plapuma care nu a fost spalata timp de un an poate contine mai mult de 20.000 de bacterii si acarieni. Pentru persoanele cu alergii sau astm, aceste creaturi nu fac decat sa le agraveze simptomele.

Daca aveti o plapuma sintetica

Inainte de spalare, verificati ca plapuma sa nu fie rupta pe nici o parte, pentru a va asigura ca nu isi pierde umplutura in timpul spalarii. Dupa ce ati facut acest lucru, urmati acesti pasi:

Puneti plapuma intr-o masina de spalat cu o capacitate de cel putin 9 kilograme, pentru ca aceasta sa incapa fara probleme. Apoi adaugati detergent in masina si alegeti optiunea de spalare delicata. Nu folositi balsam de rufe.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: Gestul simplu care te scapă de acarieni

Selectati un ciclu de spalare scurt, la 60 de grade Celsius si cu turatii mici, pentru a impiedica comprimarea umpluturii. Pentru a se usca, se scutura bine pentru a distribui uniform umplutura si se usuca imediat la aer, recomanda acasa.ro.

Ideal ar fi sa o spalati intr-o zi insorita. Dupa ce s-a uscat, se aeriseste pentru ca umplutura sa fie distribuita corect in interior.

Daca aveti o plapuma cu umplutura din pene naturale

Acest tip de plapuma este ideala pentru sezonul de toamna si de iarna. Cu toate acestea, acest tip de umplere necesita o ingrijire speciala.

Din acest motiv, nu este indicat sa spalati acasa plapuma din materiale naturale (de exemplu, pene si puf). In acest caz, cel mai bine este sa optati pentru o spalatorie. Daca totusi decideti sa o spalati in masina de spalat, urmati acesti pasi pentru a nu o deteriora prea mult.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: Cum să cureți mașina de spălat cu ajutorul câtorva cepe

Puneti plapuma in masina de spalat. Pentru a preveni aglomerarea penelor, introduceti 3 sau 4 mingi de tenis infasurate in sosete. Mingile de tenis vor lovi plapuma in timpul spalarii, astfel incat penele sa fie redistribuite uniform. Soseta nu are alta functie decat aceea de a impiedica plapuma sa se umple de fibre de la mingile de tenis.

Selectati un ciclu delicat in apa rece si un detergent special pentru rufe delicate. La fel ca mai sus, evitati sa folositi balsamuri de rufe.

Comentarii: