MOMS

Trucuri de părinte: Cum să înveţi copilul care e stânga şi care e dreapta

Foto: Pinterest.com

Experții spun că abilitatea de a învăța care este stânga și care este dreapta ține de așa-numita procesare vizual-spațială. Aceasta se referă la capacitatea noastră de a realiza unde sunt obiectele în spațiu (inclusiv părțile corpului nostru). O asemenea abilitate nu se deprinde ușor și este important să-l obișnuim pe copilul nostru, de la o vârstă fragedă, cu conceptele de stânga și dreapta. În condițiile în care creierul său se dezvoltă rapid, copilul va putea reuși, pe măsură ce înaintează în vârstă, să nu-i fie greu când va trebui să se folosească de procesarea vizual-spațială pentru a descoperi mai mult lumea din jur.

Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că un copil va fi mai bine familiarizat cu ideea de „stânga”-„dreapta” în jurul vârstei de 6-8 ani. Chiar și așa, nu este exclus să mai realizeze confuzii între ele, cu atât mai mult cu cât studiile din domeniu au arătat că inclusiv adolescenții sau a adulții pot avea dificultăți în a distinge perfect cele două concepte. Asemenea dificultăți pot fi mai mari dacă există niște tulburări legate de învățare (precum dislexia sau discalculia- aceasta se referă la o disfuncție care afectează capacitatea creierului de a opera cu numere).

Exceptând asemenea tulburări specifice de învățare, poți începe să-i prezinți copilului conceptului de „stânga”-„dreapta” după vârsta de 2 ani. Atunci ar trebui să insiști ca inițial copilul să conștientizeze care este stânga și care este dreapta prin raportarea la propriul corp, pentru ca după aceea să poată să face diferența între ele prin raportarea la diverse obiecte cu care va veni în contact, relateaza qbebe.ro. Nu va fi lucru ușor să-l înveți pe copil așa ceva, va fi nevoie de multe repetiții dar, așa cum s-a precizat anterior, cu atât mai devreme îl vei implica în acest demers, cu atât mai mult acesta se va familiariza mai ușor cu identificarea conceptelor „stânga” și „dreapta”.

CITEŞTE ŞI: Ajută-ţi copilul să devină o persoană de succes: Evită aceste şapte greşeli!

Activități menite să-l învețe pe copil care este stânga și care este dreapta
Activități adecvate pentru vârsta de 2-3 ani

Ca să-l ajuți pe copil să conștientizeze care este stânga și care este dreapta, raportându-se la propriul corp, demarează următoarele activități:

• Așează-te în fața copilului, ia-i fiecare mânuță în parte și spune-i: „Aceasta este mâna ta dreaptă. Aceasta este mâna ta stângă”.
• După ce ești sigură care este mâna dominantă a copilului, aplică-i pe aceasta un tatuaj (care se îndepărtează cu apă) sau pune-i o brățară, astfel încât să-și amintească mai ușor că este stânga sau dreapta.
• Când traversați strada, ține-l pe copil de mâna dominantă și spune-i: „Uite, te țin de mâna dreaptă/stângă pentru a fi în siguranță când trecem strada”.
• Când îl îmbraci pe copil, ai grijă să-i spui mereu: „Acum vom scoate pe mânecă mânuța dreaptă/stânga” sau „Uite, îți iau piciorul drept pentru a-ți trage pantalonii” etc.

• Spune-i copilului să-și atingă cu aceeași mânuță piciorul corespunzător și ajută-l să spună: „Mânuța dreaptă pe piciorul drept/Mânuța stângă pe piciorul stâng”.
• Jucați-vă „Mânuța mirositoare”- Tot ce ai de făcut este să iei o cariocă parfumată sau pur și simplu un balsam de buze parfumat și să faci un desen pe mâna dominantă a copilului. Lasă-l să se uite câteva ore la desen, astfel încât să se obișnuiască mai ușor cu mâna stângă sau cu cea dreaptă.
• Desenează și decupează câte o pălmuță de hârtie pentru fiecare mânuță a copilului. Stai în fața copilului tău și ajută-l să-ți dea „mâna dreaptă” și apoi „stânga” pentru ca tu să dai noroc cu fiecare dintre ele. Vă veți distra, iar copilul va putea să rețină mai bine care este stânga și care este dreapta.Leagă o panglică de o anumită culoare de încheietura mâinii drepte a copilului și una de o altă culoare de mâna stânga. Repetă-i de câteva ori care este stânga și care este dreapta și roagă-l apoi să-ți arate și el care este stânga și care este dreapta.
• Lasă-l pe copil să-ți arunce o minge cu oricare dintre mâini. Spune-i apoi cu ce mână a aruncat-o și roagă-l să o arunce și cu cealaltă. Când tu vei prinde mingea, spune-i cu care dintre mâini ai prins-o.
• Pune-i copilului la dispoziție niște vopsele și lasă-l să-și înmoaie fiecare dintre mânuțe în ele. Ai grijă ca mânuța dreapta să fie într-o culoare, iar cea stânga să fie de altă culoare. După aceea lasă-l să picteze cu pălmuțele, spunându-i ce mânuță a folosit. Sau poți să îl rogi să-și coloreze doar una dintre mânuțe, iar pe cealaltă să o lase fără culoare, astfel încât să ajungă să le distingă mai clar.

CITEŞTE ŞI: Studiul pe 1600 de copii pe care NASA l-a ținut secret: Efectul catastrofal al felului în care suntem educați

Activități de învățare a conceptelor de „stânga” – „dreapta” adecvate pentru copiii mai mari de 3 ani

Odată ce observi că al tău copil se descurcă tot mai bine cu conceptele de „stânga”-„dreapta”, raportându-se la propriul corp, poți începe să demarezi activități menite să-l obișnuiască și cu raportarea la obiectele aflate în jurul său.

Iată ce activități ar fi potrivite pentru ca un copil mai mare de 3 ani să învețe să se raporteze corect la „stânga” și „dreapta”:
• Ia mânuța stângă a copilului și arată-i cum să-și poziționeze degetele astfel încât să formeze litera „L” (pune-l să ridice degetul arătător, degetul mare va fi împins în lateral, iar restul degetelor vor fi lăsate în jos). Spune-i că, dacă mâna cu „L” este stânga, mâna cealaltă este dreapta.
• Alegeți două obiecte diferite și așează, dedesubtul fiecărei palme a copilului, câte o bucată de hârtie. Roagă-l să pună fiecare dintre obiecte pe hârtia ce corespunde fiecărei mâini.
• Așează în fața copilului două scaune. Pe fiecare dintre ele vei pune câteva jucărioare. Spune-i să-ți aducă jucăriile de pe scaunul din partea stângă sau pe cele din partea dreaptă.
• Așezați-vă în mijlocul uneia dintre camerele din casă și roagă-l pe copil să atingă piesele de mobilier din partea dreaptă sau din stânga camerei.
• „Mașinuțele știu unde să meargă”- Imaginați-vă că sunteți mașini. Tu îți vei duce mâinile la spate și îl vei ruga pe cel mic să te țină de ele. Începe să te deplasezi prin casă, în timp ce-i vei spune: „Suntem mașinuțe și acum o luăm la dreapta (și o vei lua spre dreapta). Acum o vom lua și spre stânga”.
• Colorați împreună imagini simetrice, în culori diferite- De exemplu, alegeți imaginea unui clovn sau a unui fluture, spunându-i copilului care este partea stângă și care este partea dreaptă.

CITEŞTE ŞI: Cea mai mare greșeală a părinților față de copil: ‘E ca și cum i-ai da un gram de cocaină’

• Pune-ți masa împreună- Spune-i copilului cum să așeze corect tacâmurile, repetându-i mereu care este stânga și care este dreapta.
• Uitați-vă pe cărți împreună- Alege o imagine și roagă-l pe copil să-ți arate ceva. De pildă, îi poți zice: „Arată-mi iepurașul din tufișul din stânga”.
• Învață-l pe copil să-și scrie numele (cu litere de tipar)- După aceea îi vei scrie o parte din nume pe o bucățică de hârtie și cealaltă parte pe altă bucățică de hârtie. Lipește-le apoi pe talpa fiecărui pantof. Ajută-l pe copil să pună laolaltă literele ce-i formează tot numele, astfel încât să ajungă apoi să recunoască care este pantoful pentru piciorul drept și care este cel pentru piciorul stâng.
• Faceți o plimbare, alegând un traseu care să vă oblige să o luați atât spre stânga, cât și spre dreapta- În acest fel îți vei familiariza copilul cu orientarea spațială prin intermediul conceptelor de „stânga” și „dreapta”.

Comentarii: