REVIEW

Trucuri pentru fiecare zi: Cum să ai o factură mai mică de electricitate

botosaneanul.ro

Una dintre facturile costisitoare la bugetul oricărei familii este cea la energia electrică. O utilizare responsabilă poate duce la costuri mai mici, iar specialiştii susţin că, dacă ţinem cont de anumite sfaturi, factura se poate diminua considerabil.

Aparatele lăsate în priză pot reprezenta peste 50% din consumul de energie. Cel mai bine este să fie scos calculatorul, televizorul sau încărcătorul de la mobil din priză.

Termostat

Termostatele programabile reduc semnificativ consumul de energie, dacă locuinţa este dotată cu un sistem central de răcire/încălzire a locuinţei. Potrivit adevarul.ro, acestea pot fi programate să se oprească sau să pornească singure, la o anumită oră. Astfel nu trebuie să fie lăsat pornit toată ziua.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință trag un semnal de ALARMĂ: Magneții de pe frigider te-ar putea ucide

Electrocasnice cu clasă

Factura la energia electrică se poate diminua dacă optăm pentru aparate electrocasnice cu clasă A (A++ sau A+++), acestea fiind cele mai eficiente, în timp ce aparatele electrice cu clasă G sunt cel mai puţin eficient. Chiar dacă au un preţ mai ridicat, aparatele cu clasă A consumă mult mai puţină energie, iar investiţia se amortizează în timp.

Becuri fluorescente sau senzori

“Persoanele care au ai mai multe aparate într-o cameră este recomandat să folosească prelungitoare cu butoane on/off. Un truc pentru a reduce factura e alegerea unor adaptoarea pentru prinze care limitează consumul de la trei până la şase ore. După acest timp, aparatul aflat în priză nu mai consumă energie electrică”, susţine Marius Burcă, electrician.

Becurile fluorescente compacte durează mai mult şi consumă de 4-5 ori mai puţin curent electric decât becurile incandescente, deci facturata la lumină va fi mult mai mică. “Senzorii pot ajuta la econimisirea energiei, iar factura se amortizează în câteva luni”, a mai precizat electricianul.

Scoase din priză

Electrocasnicele trebuie scoase din priză atunci când nu sunt folosite. Ca totul să fie foarte simplu, se pot monta prize multiple, care permit întrerupere energiei printr-o singură apăsare de buton.

CITEȘTE ȘI: Sfatul specialiștilor: Cum să cureți în interior mașina de spălat ca să-i prelungești viața

Maşină de spălat plină

Frigiderul şi maşina de spălat sunt des folosite în orice gospodărie, dar trebuie avută mare grijă pentru ca ele să nu consume aiurea energie. Specialiştii recomandă curăţarea frigiderului înainte ca gheaţa să ajungă la trei mm grosime şi este bine ca acesta să nu fie amplasat lângă aragaz, cuptor sau calorifer. Un alt sfat este să folosim maşina de spălat atunci când aceasta este plină, altfel se recomandă utilizarea programele la 40 de grade sau la un timp mai scurt de spălare.

Comentarii: