SANATATE

”Ucigașul invizibil”: Simptomul neobișnuit care anunță că ai colesterolul mărit – Are de a face cu mirosul

septicsystemnews.com

Colesterolul ridicat este adesea numit „ucigașul invizibil” datorită absenței simptomelor. Cu toate acestea, schimbările tulburătoare ale corpului au fost asociate cu niveluri ridicate de colesterol. Cercetările sugerează că mirosirea a trei mirosuri distincte poate indica niveluri ridicate.

Colesterolul este o substanță cearoasă care se găsește în sânge, care îndeplinește multe funcții importante, principala dintre ele este construirea celulelor sănătoase. Cu toate acestea, nivelurile constant ridicate vă pot crește riscul de boli de inimă. Din păcate, corpul tău nu te avertizează de obicei cu privire la colesterolul ridicat, așa că trebuie să faci un test de sânge pentru a-l verifica.

CITEȘTE ȘI: Cum îți comunică corpul că ai colesterolul mare: Semnele de la mâini și picioare

Dovezile tot mai mari sugerează că există excepții de la această regulă.

O serie de modificări corporale perceptibile au fost legate de un nivel ridicat de colesterol.

Un studiu din 2020 publicat în jurnalul Laryngoscope a descoperit o legătură curioasă între nivelul ridicat de colesterol și „percepția mirosului fantomă”.

Percepția mirosului fantomă a fost definită ca un raport al unui miros neplăcut, rău sau de arsură atunci când nu există nimic.

Pentru a ajunge la această concluzie, au fost colectate date transversale ca parte a Sondajului național de examinare a sănătății și nutriției din 2011 până în 2014 din Statele Unite, rezultând un eșantion reprezentativ la nivel național de 7.417 adulți cu vârsta de 40 de ani și mai mult.

Participanții au raportat afecțiuni vasculare, inclusiv istoric de accident vascular cerebral. De asemenea, a fost măsurat colesterolul total.

Mirosuri fantomă

Printre descoperirile cheie a fost că adulții cu colesterol ridicat diagnosticat, dar controlat, au raportat mirosuri fantomă mai frecvent decât cei fără colesterol ridicat.

Asociația a avut loc și pentru alți precursori de boli de inimă și afecțiuni asociate.

CITEȘTE ȘI: Colesterolul mărit, mai mult decât o problemă a grăsimilor: Ce duce la creșterea lui

Accidentul vascular cerebral a fost asociat cu o probabilitate cu 76% mai mare de percepție a mirosului fantomă.

Adulții cu hipertensiune arterială diagnosticată, dar controlată, au raportat mirosuri fantomă mai frecvent decât cei fără hipertensiune arterială, potrivit doctorulzilei.ro.

În plus, cercetătorii au observat o șansă de trei ori mai mare de percepție a mirosului fantomă în rândul adulților cu vârsta de 60 de ani și peste cu diabet, dar numai în rândul celor care folosesc atât insulină, cât și medicamente orale.

Ei au concluzionat: „Accidentul vascular cerebral, angina pectorală, insuficiența cardiacă congestivă, hipertensiunea arterială bine gestionată și colesterolul ridicat bine gestionat sunt asociate cu percepția mirosului fantomă”.

Comentarii: