NUTRITIE

Ulei de măsline fals: Cum îl putem recunoaște

medicalnewstoday.com

Ulei de măsline fals: Cum îl putem recunoaște. Uleiul de măsline este un ingredient culinar care îndeplinește funcții importante în gătit și este preferat din multe motive – atât de gust, cât și de sănătate. De aceea, și nu întâmplător, este unul dintre cele mai falsificate produse alimentare din lume.

Schema de fraudare a consumatorilor se realizează prin amestecarea diferitelor uleiuri vegetale și apoi vânzarea lor ca ulei de măsline „extravirgin” – considerat cel mai pur și, în consecință, cel mai scump. Din fericire, totuși, există modalități de a evita să cădeți în această înșelătorie.

Ulei de măsline fals: Cum îl putem recunoaște

Miros

Cel mai simplu mod de a verifica dacă produsul cumpărat este fals sau adevărat, original, este mirosindu-l. Uleiul de măsline extravirgin este produs cu măsline proaspete, deci are un miros similar cu cel al acestui fruct. Cu toate acestea, dacă simțiți un miros asemănător cu cel al uleiului de floarea-soarelui, din păcate există șanse mari ca uleiul de măsline pe care l-ați cumpărat să fie fals.

CITEȘTE ȘI: Cât de bine e să consumi ulei de măsline zilnic: Efectul pe care îl are asupra sănătății inimii

Congelat

O altă modalitate de a afla autenticitatea uleiului de măsline este să îl congelați puțin într-o tavă pentru cuburi de gheață. Dacă devine gros și își păstrează culoarea, este ulei de măsline extravirgin. Dar dacă rămâne așa, cu consistența unui lichid subțire și devine alb, este cu siguranță fals. Acest lucru se datorează faptului că uleiul de măsline falsificat conține de obicei ulei de soia, care îl împiedică să înghețe.

Sfaturi pentru evitarea înșelătoriilor cu ulei de măsline fals

Cel mai bine este, desigur, să nu cumpărați deloc un fals. Prin urmare, acordați atenție unor detalii importante, tipice și caracteristice înainte de cumpărare.

Prețul

Prețul este un factor foarte important. Dacă uleiul de măsline este prea ieftin, acesta este aproape un indicator sigur că este foarte posibil să fie fals. În general, deoarece prețul uleiului de măsline este cu mult sub media pieței, acesta este un motiv foarte bun pentru a fi plin de suspiciuni cu privire la originea, originalitatea și calitatea acestuia.

Crearea de ulei de măsline de înaltă calitate necesită investiții serioase, are propriile costuri de producție pentru echipamente, materii prime și tehnologii – prin urmare, chiar și prețurile foarte scăzute sunt cu siguranță indicatori posibili de contrafacere.

Marca

Mărcile renumite trebuie să își mențină reputația, așa că, de obicei, iau măsuri adecvate și monitorizează piața. Dacă alegeți una dintre ele, riscurile de a cumpăra un produs fals sunt reduse.

Definiții neclare

Evitați uleiurile de măsline care folosesc termeni precum „ulei de măsline”, „condiment portughez”, „condiment spaniol” și altele asemenea. Adevăratul ulei de măsline nu este clasificat nici ca „condiment”, nici ca „ulei”.

Date de origine

Data de fabricație și regiunea de origine scrise clar sunt indicatori de autenticitate. Produsele autentice afișează de obicei aceste informații în mod lizibil și specific. Falsurile o marchează greu de recunoscut și neclar. Uleiurile de măsline cu certificate precum Denumirea de Origine Protejată (DOP) sau Indicația Geografică Protejată (IGP) au fost supuse unui control strict al calității și autenticității.

Criterii și depozitare

Atenție: culoarea uleiului de măsline nu este un semn de calitate! Uleiurile de măsline mai verzi sunt produse pur și simplu din măsline mai verzi, iar cele mai galbene din măsline mai coapte. De asemenea, nu vă lăsați ghidați doar de aciditate, deoarece acest aspect este doar unul dintre numeroșii parametri ai calității uleiului de măsline.

CITEȘTE ȘI: Colesterol mărit: De câte linguri de ulei de măsline pe zi ai nevoie pentru a curăța arterele de colesterol

Acasă, puneți uleiul de măsline într-un loc întunecos, cu un dop bine închis și nu amânați prea mult consumul acestuia.

Păstrați uleiul de măsline în sticle de sticlă închisă la culoare sau din oțel inoxidabil, evitând contactul cu lumina. Sticlele din plastic nu sunt recomandate în niciun caz din cauza riscului ca anumite substanțe chimice să treacă din plastic în produsul alimentar, cu toate consecințele negative ale acestui proces, recomandă actualno.com.

Păstrați uleiul de măsline într-un loc răcoros, uscat, ferit de lumină și căldură, evitând temperaturile scăzute (acesta se poate tulbura și întări, îngreunând utilizarea). Păstrați sticla departe de sursele de mirosuri puternice, cum ar fi condimentele alimentare.

Comentarii: