NUTRITIE

Un cunoscut bucătar reinventează o reţetă de 100 de ani: Cel mai bun desert autentic românesc

adevarul.ro

Chef Cosmin Ioan Toma, specialist în reinterpretarea preparatelor vechi, a vorbit despre gastronomia românească şi a dezvăluit reţeta a ceea ce consideră a fi cel mai bun desert autentic românesc, potrivit adevarul.ro.

Este unul dintre cei mai renumiţi bucătari din România. Originar din Alba Iulia, chef Cosmin Ioan Toma este „bucătar de centenar“ şi cel care a lansat cea mai mare carte de bucate. Specialitatea sa este reinterpretarea reţetelor vechi.

Una dintre acestea este chiar „Tortul Centenarului“, o reţetă veche de 100 de ani, culeasă de la bătrânii din Munţii Apuseni.

CITEȘTE ȘI: Am tăiat greşit tortul până acum! Modul ştiinţific de a tăia un tort /VIDEO

„Are la bază «pita săracului». Înainte pâinea se făcea o dată la o săptămână, nu ca astăzi. Şi atunci când se întărea, gospodinele nu o aruncau. O amestecau cu lapte, cu ouă, cu miere sau zahăr şi magiun de prune. Le puneau în tavă şi le coceau în cuptorul de pită. Desert mai bun nu găsiţi“.

Pentru blat

300 g pâine uscată
150 ml lapte gras
100 g magiun de prune
4 ouă
100 g miere

Pentru cremă

700 g ciocolată amăruie
270 g cremă de brânză
2 g cimbru
250 g fructe de pădure
1 praf de sare
3 g seminţe de fenicul

Mod de preparare:

Tai pâinea cubuleţe, iar ouăle le baţi bine. Încălzeşti laptele şi încorporezi în el mierea, apoi amesteci pâinea cu laptele îndulcit, cu ouăle şi cu magiunul. Omogenizezi ingredientele şi răstorni compoziţia într-o tavă de tort tapetată, apoi o dai la cuptorul încins 30-40 de minute. Laşi blatul la răcit.

CITEȘTE ȘI: Cura de slăbire cu merdenele, inventată de nutriționistul Mihaela Bilic

Pentru cremă, topeşti ciocolata pe baie de aburi, apoi o laşi 5 minute „să se ducă o ţâră la Dumnezeu“. Amesteci crema de brânză cu sarea, cu cimbrul şi cu feniculul, apoi o încorporezi în ciocolată, amestecând energic. Adaugi fructele de pădure, omogenizezi şi răstorni crema peste blatul rece.

Ţii tortul la frigider 2 ore înainte de a-l servi.

Comentarii: