NUTRITIE SANATATE

Un măr pe zi ține nu doar doctorul departe, ci și posibilitatea de a face Alzheimer/ STUDIU

cbsnews.com

Noi cercetări sugerează că flavonoidele care se găsesc în mere, ciocolată, ceai și vin pot ajuta la reducerea riscului de boală Alzheimer.

Flavonoidele sunt compuși polifenolici care pot avea un impact mare asupra sănătății și se găsesc în fructe precum merele, perele ori afinele, și în legume precum spanacul și varza creață (kale), dar și în ciocolată, ceai și vin.

Flavonoidele scad riscul de Alzheimer și alte tipuri de demență

Într-un studiu publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii afirmă că persoanele care consumă cantități mai mari de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, merele și ceaiul au un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer și alte forme de demență, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Merele pot fi păstrate luni de zile la bloc, fără să se strice. O craioveancă dezvăluie secretul

Studiul a inclus 2.800 de participanți cu vârste de 50 de ani și peste. În cadrul analizei, savanții au raportat că persoanele care au consumat cantități mai mici de alimente bogate în flavonoide au avut un risc de două până la patru ori mai mare de a dezvolta Alzheimer și alte tipuri de demnță pe o perioadă de 20 de ani.

Într-un alt studiu publicat tot recent în revista Neurology, cercetătorii au arătat că un consum regulat de flavonoide ar putea ajuta la încetinirea avansării bolii Alzheimer. În studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că un aport alimentar mai mare de flavonoide și de flavonoli (subclasă a flavonoidelor) ar putea fi asociat cu un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer. Concret, dintre cei 921 de participanți la studiu, cei care au consumat cele mai multe flavonoide aveau un risc mai mic cu 48% de a dezvolta boala Alzheimer.

Un alt studiu a raportat că o dietă bogată în flavonoide poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate reduce riscul de cancer.

Beneficiile legate de creier arată cât de puternice pot fi flavonoidele pentru a ajuta o persoană nu doar să trăiască mai mult, ci să aibă și o calitate a vieții mai bună. Aceste studiu se adaugă înțelegerii legate de elementele unei alimentații sănătoase care pot avea un rol important în reducerea riscului de demență. Flavonolii pot reprezenta unul dintre aceste elemente. Însă, sunt de părere cercetătorii, acest lucru nu înseamnă că oamenii trebuie să insiste cu consumul mare al alimentelor care conțin acești compuși, ci să tindă în general spre o alimentație echilibrată, cu beneficii pentru sănătate.

Rezultatele studiilor sunt importante deoarece milioane de oameni sunt afectați de boala Alzheimer și de alte tipuri de demență. În prezent există o nevoie stringentă de a testa eficacitatea unui regim de viață sănătos pentru a reduce riscul de declin cognitiv în cadrul populației generale, consideră savanții.

Un stil de viață sănătos ar putea reduce riscul de Alzheimer

Asociația americană pentru Alzheimer a lansat un studiu clinic de 2 ani, cunoscut sub numele de U.S. POINTER, bazat pe schimbările pozitive în stilul de viață asociate cu riscul mai mic de boală. Pe lângă acest studiu, cercetările raportate la Conferința Internațională a Asociației pentru Alzheimer din iulie 2019 au observat că efectuarea unor modificări în stilul de viață, inclusiv o dietă bine echilibrată, ar putea contracara riscul genetic al unei persoane de a dezvolta boala Alzheimer.

CITEȘTE ȘI: NU este nevoie de schimbări radicale. Dieta cu mere te ajută să scapi de kilogramele în plus

Deși oamenii nu pot schimba unele lucruri, cum ar fi genele lor, pot prelua controlul asupra obiceiurilor sănătoase. Oamenii de știință recomandă tuturor, indiferent de riscul de demență, să aibă grijă la alimentație în ansamblu, nu doar la anumiți compuși. Micile schimbări sunt importante: consumul moderat de alimente care conțin flavonoide a contribuit la reducerea mortalității din orice cauză, cardiovasculară sau legată de cancer.

Cercetătorii spun că ar fi bine ca în alimentație să fie introduse câte cinci culori pe zi: flavonoidele se găsesc din abundență în legumele și fructele colorate. O mână de afine, câteva felii de sfeclă fiartă, o salată de varză sau de spanac, o jumătate de cartof dulce și câteva linguri de fasole roșie sau neagră – iată cinci culori care pot ajunge cu ușurință în farfurie. Multe studii arată că doar consumul câtorva vegetale pe zi poate avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului de boală.

Arsenalul nostru de apărare, concluzionează oamenii de știință, trebuie să conțină cât mai multe elemente sau „arme” naturale. Adăugarea de flavonoide în acest arsenal aflat la purtător reprezintă, deci, o mișcare inteligentă pentru menținerea unei stări bune de sănătate.

Comentarii: