MOMS SANATATE

Un pas uriaş făcut de medicină! Ştiaţi de pântecul artificial care ar putea salva viaţa a mii de bebeluşi născuţi prematur?

Dispozitivul a fost testat pe miei, născuți la o perioadă echivalentă cu 23 de săpătămâni de sarcină a femeilor. Animalele au fost ținute în viață și s-au dezvoltat normal în ”pântecele” transparent timp de o lună după naștere.

Medicii sunt de părere că abordarea ar putea să fie de mare ajutor pentru bebelușii născuți prematur, care nu pot să respire, să fie hrăniți sau să lupte cu infecțiile fără ajutor medical.

Alan Flake, un medic specialist de la Spitalul de Copii din Philadelphia și autor al studiului, a spus că sistemul este un pod între pântecele uman și lume pentru copiii născuți între 23 și 28 de săptămâni de sarcină, titrează jurnaliştii de la The Guardian.

Citeşte şi: Sfaturi extrem de importante pentru tinerii părinţi: De ce trebuie scutiţi copiii de povara problemelor adulţilor

Medicul Gheorghe Gică a fost la expunerea invenţiei

“Așteptat cu mare nerăbdare pentru noutăți, profesorul american Alan Flake, principalul autor al lucrării, ne-a prezentat următoarea mare inovație medicală care ar putea salva viețile copiilor născuți foarte prematur! Sistemul ce imită condiţiile din uter a fost testat cu succes timp de 4 ani pe mieii născuţi înainte de termen, iar acum urmează a fi testat pe oameni!”, este mesajul pe care l-a postat medicul Gheorghe Gică, din sala în care inventatorul îşi expunea dispozitivul revoluţionar.

Ce anume s-a întâmplat în cadrul experimentului, mai exact? Şase miei născuți prematur au fost puși imediat în astfel de pântece artificiale. După asigurarea alimentării cu oxigen prin cordonul ombilical, animalele au fost scufundate în fluid amniotic, care conține nutrienți și substanțe chimice care stimulează creșterea. Primele studii au arătat că mieii s-au dezvoltat normal în cele patru săptămâni pe care le-au petrecut în biopungă.

Statistica spune că şansele de supraviețuire ale bebelușilor născuți la 22 de săptămâni sunt aproape de zero, însă ele cresc cu fiecare zi în plus petrecută în pântecele mamei. La 23 de săptămâni șansele sunt de 15 la sută, la 24 – de 55 la sută, iar la 25 de săptămâni ele pot ajunge și la 80 la sută.

Comentarii: