REVIEW

Un psiholog dezvăluie sursa depresiei şi a lipsei de încredere: Patru obiceiuri dezvoltate încă din copilărie

Foto: Pinterest.com

Există o serie de obiceiuri care cauzează anxietate şi pe care fiecare dintre noi le-am învăţat în primii ani de viaţă. Modul în care părinţii ne-au învăţat să gestionăm situaţiile stresante au un impact mai mare decât ne putem gândi.

„În copilăria timpurie dezvoltăm mecanisme de apărare prin experienţele şi exemplele celor din jur. Problema este că nu toate mecanismele funcţionează şi, uneori, ne conduc direct la starea de anxietate sau depresie“, a explicat psihologul Dr. Sal Raichbach pentru bustle.com

CITEȘTE ȘI: Ai grijă la persoanele aflate în depresie! 10 lucruri pe care să nu le spui niciodată

Obiceiuri adoptate în copilărie, responsabile de stres şi anxietate:

Procrastinarea

„Odată ce amânarea devine un obicei în copilărie, acesta tinde să rămână inclusiv în viaţa de adult“, spune dr. Raichbach.Termenele limita şi responsabilităţile încep să declanşeze automat sentimente de anxietate.

Perfecţionismul

Dorinţa de a impresiona profesorii sau de a obţine aprecierea părinţilor dvs. prin a fi perfect poate duce la aşteptări nerealiste. „Problema cu perfecţionismul este că nu vă permiteţi să faceţi greşeli şi să învăţaţi de la ele. Deoarece aşteptările pe care le stabiliţi sunt nerealiste, teama de eşec duce la anxietate, stres şi scăderea stimei de sine“, spune dr. Raichbach.

Problemele cu somnul

„Problemele de somn de la o vârstă fragedă pot declanşa anxietate mai târziu în viaţa“, explică psihologul. De multe ori, dificultatea de a dormi este rezultatul gândurilor şi problemelor. În copilărie poate fi mai greu să recunoşti sau să vorbeşti, dar aceste gânduri se manifestă prin apariţia anxietăţii mai târziu în viaţă.

CITEȘTE ȘI: Semnal de ALARMĂ tras de psihologi: Cum pun părinţii sămânţa depresiei în creierul copiilor

Imposibilitatea exprimării sentimentelor

Dacă ai fost învăţat să-ţi reprimi emoţiile când erai copil, aceasta s-ar putea să fie cauza anxietăţii tale din viaţa de adult. „Copilăria este perioada în care oamenii învaţă să-şi identifice sentimentele şi să le exprime într-un mod sănătos“, spune dr. Raichbach.

Comentarii: