REVIEW

Ai grijă la persoanele aflate în depresie! 10 lucruri pe care să nu le spui niciodată

medicalnewstoday.com

Depresia este o boală care îţi acaparează mintea, sufletul şi uneori chiar trupul într-o capcană din care poţi ieşi doar cu mari dificultăţi. Aceasta loveşte din ce în ce mai multe persoane, iar cei dragi pot ajuta sau înrăutăţi situaţia.

Oamenii din jurul persoanei depresive au un impact foarte mare asupra acesteia şi toate lucrurile pe care aceştia le fac sau le spun îi influenţează într-un mod foarte puternic. De aceea, iată 10 lucruri pe care să nu le spui unui depresiv, potrivit click.ro.

1. Nu te străduieşti destul să te vindeci

Depresia este o tulburare medicală, cel puţin la fel de periculoasă ca afecţiunile fiziologice. Nu spuneţi niciodată unei persoane depresive că nu are suficientă voinţă pentru a-şi depăşi condiţia, întrucât efectul replicii va aduce doar suferinţă în plus.

CITEȘTE ȘI: Consumul ACESTOR alimente conduce la DEPRESIE

2. Nu am cum să te ajut

Într-o astfel de perioadă, persoana respectivă are nevoie de susţinere din toate punctele de vedere şi chiar cel mai mic ajut înseamnă şi contează enorm. Probabil aceasta este cea mai aspră replică din 10 lucruri pe care să nu le spui unui depresiv.

3. Nu lua medicamente, nu te ajută cu nimic

Din păcate, tratamentul depresiei nu este întotdeauna eficient, când se bazează doar pe şedinţe de psihoterapie. Persoanele acestea, ajunse în stadi cronice ale bolii, au nevoie de tratament medicamentos prescris de medic.

4. Nu ţi se întâmplă un lucru chiar atât de rău

Deseori, pacienţii cu depresie experimentează episoade noi ale bolii fără nicio cauză concretă, sursa acestora putând fi unele medicamente sau afecţiuni medicale care favorizează instalarea stărilor depresive, astfel că, trebuie să ţinem cont de 10 lucruri pe care să nu le spui unui depresiv. A spune unei persoane care suferă de depresie că starea sa mentală nu se justifică printr-un eveniment dramatic este o sursă suplimentară de stres pentru suferind.

5. Alţii au probleme mai mari

Este adevărat, dar o astfel de comparaţie face parte din cele 10 lucruri pe care să nu le spui unui depresiv. Nu va diminua deloc intensitatrea suferinţei bolnavului, ba dimpotrivă, îi va face mai mult rău.

6. Este numai vina ta

Indiferent de părerea proprie despre sursa depresiei unei persoane care a traversat un moment traumatizant în viaţă, bolnavul nu trebuie să fie învinovăţit pentru starea în care se află, acest lucru aducându-i consecinţe grave suferindului.

CITEȘTE ȘI: Studiu științific: Condimentul-minune care te scapă de depresie și întărește memoria

7. Nu te mai compătimi şi luptă cu problemele

Tristeţea provocată de depresie nu este o alegere personală, ci un simptom al bolii, necondiţionat de propria voinţă. A cere unei persoane depresive să treacă peste, este ca şi cum i-ai pretinde unui bolnav de cancer să oprească el însuşi răspândirea celulelor canceroase care îi fac atâta rau.

8. Nu pot să te înţeleg

Este destul de dificil pentru o persoană din exterior să înţeleagă stările şi senzaţiile pe care le întâmpină un depresiv. Nu trebuie să pricepi de la ce provine depresia, ci să fii alături 100% de acea persoană şi să îi arăţi acest lucru.

9. Te-ai gândit până acum la sinucidere?

Gândurile suicidale sunt simptome reale şi grave ale depresiei, iar menţionarea sinuciderii într-o adresare către un depresiv poate avea afecte distructive asupra acestuia.

10. Şi eu sunt deprimat, dar trec peste

Confuzia unei stări de tristeţe sau supărare obişnuite cu depresia de natură psihologică poate da naştere unei replici total nerecomandate unei persoane depresive.

Părerea specialiştilor

Specialiştii afirmă că numărul celor care recunosc că au o problemă de ordin psihologic şi care apelează la ajutor specializat este de zece ori mai mic decât numărul celor luaţi în evidenţă cu această boală. Medicii psihiatri spun că, în România, depresia este un subiect tabu. Din cele 192 de ţări luate în evidenţă de OMS (n.r. Organizaţia Mondială de Sănătate), România se află pe locul 62 în topul ţărilor depresive la nivel mondial, şi pe locul cinci la nivel european. Datele arată că la noi în ţară incidenţa depresiei este de 1.041 de persoane la 100.000 de locuitori.

Comentarii: