MOMS

Un reputat psihilog britanic avertizează părinţii: La ce vârstă pot avea copiii smartphone şi conturi pe Facebook, Twitter sau Instagram

Foto: Pinterest.com

Dr. Jon Goldin, un reputat psiholog britanic şi vicepreşedinte al Colegiului Regal al Psihologilor, a vorbit despre vârsta potrivită la care un copil ar trebui să primească propriul telefon mobil, avertizând că expunerea precoce are un impact negativ asupra micuţilor.

Într-un interviu pentru The Telegraph, apreciatul psiholog Jon Goldin a declarat că părinţii nu ar trebui să le cumpere telefoane mobile copiilor până nu împlinesc vârsta de 11 ani.

Şi dacă totuşi mai stau din când în când pe smartphone-urile adulţilor, atunci nu ar trebui să depăşească două ore pe zi.

CITEȘTE ȘI: Îți lași bebelușul să se joace pe smartphone sau tabletă? Iată CE se poate ÎNTÂMPLA

Mai mult, specialistul recomandă ca părinţii să nu le permită micuţilor să aibă conturi pe reţelele sociale până nu împlinesc 13 ani şi face apel la giganţii Facebook, Twitter şi Instagram să facă mai dificil pentru un puşti crearea unui cont pe aceste platforme, astfel încât să nu mai poată păcăli sistemul minţind în legătură cu vârsta reală.

„Platformele Social Media îi fac pe copii anxioşi şi depresivi, iar timpul petrecut online îi face vulnerabili în faţa hărţuirilor cibernetice“, explică Goldin.

Specialistul susţine că părinţii sunt nevoiţi să le cumpere smarphone-uri foarte devreme copiilor din cauza presiunii sociale: „Deseori, micuţii le spun părinţilor: «Toţi colegii şi prietenii mei au telefoane, numai tu nu-mi permiţi să am unul».“

Comentariile lui Goldin vin înaintea publicării unei cercetări a Colegiului Regal al Psihologilor în care sunt expuse daunele provocate de timpul prea mare petrecut de copii pe Internet. Potrivit statisticilor, aproape patru din zece copii cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani deţin un smartphone.

CITEȘTE ȘI: Pericolele din telefonul mobil: Topul bolilor pe care le provoacă

Această tendinţă este îngrijorătoare atât pentru părinţi, cât şi pentru pediatri şi psihologi, care vorbesc despre consecinţele negative ale utilizării excesive a dispozitivelor. De exemplu, numeroşi părinţi au observat că dependenţa de telefoanele mobile le afectează somnul, iar timpul petrecut online le reduce stima de sine. Pe de altă parte, recent a fost publicat un alt raport care relevă că un adult îşi verifică telefonul mobil în medie o dată la 12 minute.

Comentarii: