MOMS SANATATE

Vaccinarea antigripală în timpul sarcinii, nu ştii ce e mai bine pentru bebeluşul tău? Iată sfaturile specialistului şi argumentele lui

sursa: Facebook

Vine toamna, vine şi gripa. Şi ne întrebăm dacă şi cât de oportună este vaccinarea care să prevină apariția virozelor respiratorii. Ne facem şi mai multe probleme în cazul în care suntem însărcinate, ştiute fiind controversele vis-a-vis despre această chestiune. Iată ce recomandă cunoscutul medic ginecolog Gheorghe Gică. „Personal, recomand vaccinarea antigripală în timpul sarcinii pacientelor mele, iar prima care mi-a urmat sfatul, în urmă cu 4 ani, a fost chiar soția mea.”, spune reputatul specialist care explică şi de ce e importantă vaccinarea antigripală în sarcină.

Previne gripa și complicațiile acesteia la femeia însărcinată. Sarcina reprezintă un efort în plus atât pentru inimă, cât și pentru plămâni. De asemenea, sarcina poate avea un impact asupra imunității mamei. Acești factori vor crește riscul de a face o formă severă de gripă.”, argumentează Gheorghe Gică.

Protejeaza copilul odată ce s-a născut împotriva gripei. Nou-născuții au un risc crescut de a face o formă severă de gripă, însă vaccinarea lor nu este permisă decât după vârsta de 6 luni. Daca tu te-ai vaccinat când erai însărcinată, anticorpii care s-au dezvoltat vor traversa placenta și-l vor proteja pe copil împotriva gripei. Acest lucru este valabil și pentru femeile care alăptează, anticorpii transmițându-se și prin lapte.”, mai spune medicul care prezintă şi potenţialele problemele asupra sarcinii cauzate de gripă: crește riscul de avort, naștere prematură sau nașterea unui copil cu greutate mică.

Citeşte şi: Pastilele efervescente NU trebuie luate prea des, ne AVERTIZEAZĂ medicii

Sfaturile medicului Gheorghe Gică:

*Perioada propice pentru realizarea imunizării împotriva gripei este octombrie-noiembrie, la început de sezon.

*Vaccinarea va fi făcută după un consens între medicul obstetrician care face managementul sarcinii și medicul de familie.

*NU se recomandă vaccinul antigripal viu atenuat!

*Vaccinarea antigripală este cu atât mai importantă în cazul femeilor gravide care suferă de astm bronșic.

*De reținut : gripa este unul dintre marii inamici ai gravidelor și ai sarcinii deoarece există un risc crescut al complicațiilor, de aceea prevenția prin vaccinare este atât de importantă. Trebuie ținut cont de faptul că în cazul nevaccinării și îmbolnăvirii de gripă în sarcină medicamentele pentru manifestările clinice, în special febra, sunt limitate.

Comentarii: