MOMS

Vaccinul hexavalent, disponibil în cabinetele medicilor de familie

Veste bună pentru părinți! Criza vaccinurilor pare să ia sfârșit! Ministerul Sănătății a anunțat ieri, 2 martie, începerea distribuției la cabinetele medicilor de familie din țară a vaccinului hexavalent.

Începutul anului 2017 a debutat cu o criză a vaccinurilor: trei din cinci vaccinuri obligatorii pentru copii nu au mai putut fi găsite la cabinetele medicilor de familie din ţară. Este vorba despre vaccinul hexavalent, cel împotriva hepatitei B, dar şi cel care se face împotriva tetanosului şi difteriei la copiii de 6 ani. Doctorii au amânat imunizarea, timp în care Ministerul Sănătăţii a căutat soluţii pentru a depăşi criza.

Sursa foto: Meetdoctor.com

Reamintim că vaccinul hexavalent, disponibil începând de ieri, are în componență următoarele antigene: difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat, haemophilus influenzae tip b, hepatitic B. Bolile împotriva cărora oferă protecție sunt difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B, iar vârstă recomandată pentru imunizare este două, patru și la 11 luni, cu intervalele minime  între prima și a doua doză – minimum o lună, între penultima și ultima doză – minimum șase luni. Calea de administrare este intramusculară.

Asociaţiile de părinţi au atras în mod repetat atenția că lipsa serurilor duce la o scădere a ratei vaccinării în România, mai ales în condiţiile în care ţara noastră rata de imunizare este deja 75%, cu 20 de procente sub limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Comentarii: