SANATATE

Vitamina care ajută la transformarea alimentelor în glucoză: Cum se manifestă carența acesteia

Foto: Pinterest.com

Vitamina B5, cunoscută și sub denumirea de acid pantotenic, este o vitamină solubilă în apă, care face parte din complexul vitaminelor B. Organismul uman are nevoie de vitamina B5 pentru a sintetiza și metaboliza grăsimile, proteinele, dar și coenzima A.

Denumirea de acid pantotenic provine din cuvântul grecesc „panthoten”, care înseamnă „pretutindeni”. Această denumire face referire la faptul că vitamina B5 se regăsește în aproape orice aliment consumat.
Vitamina B5 este foarte importantă pentru buna funcționare a organismului, fiindcă este utilizată pentru formarea celulelor sângelui, precum și în procesul de obținere a energiei din alimentele consumate, potrivit doc.ro.

Rolul vitaminei B5 în transformarea alimentelor în glucoză

Organismul are nevoie de vitamina B5 pentru a descompune toți nutrienții esențiali precum carbohidrații, grăsimile și proteinele, astfel încât să le transforme în energia necesară celulelor. Așadar, vitamina B5 este esențială, printre altele, pentru sistemul digestiv.

Sintetizarea colesterolului

Totodată, organismul are nevoie de vitamina B5 și pentru sintetizarea colesterolului.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Semnul de la picioare care arată că suferi de deficit de vitamina B12

Formarea hormonilor sexuali și a celor asociați cu stresul

Un alt rol important al vitaminei B5 în organism constă în contribuția pe care aceasta o are în procesul de producere a hormonilor sexuali, dar și a celor asociați cu stresul. Așadar, glandele suprarenale au nevoie de acid pantotenic pentru a produce acești hormoni și pentru a regla nivelurile hormonale.

Rolul vitaminei B5 în formarea celulelor roșii

Și în procesul de formare a celulelor roșii din sânge este nevoie de vitamina B5.

Sintetizarea coenzimei A

Coenzima A este implicată în sinteza acizilor grași, jucând un rol important în transformarea alimentelor în acizi grași sau colesterol. Însă pentru sintetizarea acestei coenzime A, organismul are nevoie de vitamina B5. Un alt rol important pe care îl are această coenzimă este acela de metabolizare a toxinelor și medicamentelor la nivelul ficatului.

Menținerea sănătății sistemului digestiv

Vitamina B5 contribuie și la menținerea sănătății digestive, ajutând totodată organismul să asimileze și să folosească alte vitamine, printre care și vitamina B2 – riboflavină.

Îngrijirea tenului și a părului

Studiile științifice în domeniu arată că vitamina B5 are proprietăți hidratante asupra pielii. De asemenea, unele cercetări sugerează că această vitamină poate accelera procesul de vindecare a leziunilor, mai ales dacă este asociată cu vitamina C.

Reducerea nivelului de colesterol rău (LDL)

Oamenii de știință bănuiesc că vitamina B5 poate contribui la reducerea nivelului de colesterol din organism, împreună cu alte vitamine și minerale cu beneficii cardiovasculare. Sunt necesare însă studii suplimentare pe această temă.

Manifestări ale carenței de vitamina B5

Carența de vitamina B5 este destul de rară, cum spuneam, pentru că această vitamină se regăsește în foarte multe alimente. Există anumiți factori care cresc riscul de deficit de vitamina B5: alcoolismul, administrarea contraceptivelor orale și vârsta înaintată pot împiedica absorbția vitaminei B5 în organism.

CITEȘTE ȘI: Vitamina B5, esențială pentru o viaţă sănătoasă. În ce alimente se găseşte

Și unele afecțiuni gastrointestinale, precum colita ulcerativă, pot afecta nivelul de acid pantotenic din organism. Lipsa de vitamina B5 se poate manifesta printr-o serie de simptome care nu ar trebui trecute cu vederea.

  • Nivelul scăzut de energie, oboseală cronică, apatia, dar și stările depresive pot fi asociate cu deficitul de vitamina B5.
  • Mai mult decât atât, o carență severă de vitamina B5 poate cauza chiar și simptome neurologice precum furnicături la nivelul mâinilor, slăbiciune sau paralizie musculară ori senzație de arsură la nivelul membrelor inferioare.
  • Hipoglicemia (glicemie scăzută) a fost, de asemenea, asociată cu lipsa de vitamina B5 din organism. Deficitul de vitamina B5 ar putea cauza, de asemenea, scăderea nivelului de potasiu din organism.
  • Greața și vărsăturile pot fi și acestea consecințe ale deficitului de vitamina B5. Starea de rău general și apatia pot fi și ele puse uneori pe seama lipsei de acid pantotenic. Slăbirea sistemului imunitar poate fi asociată, de asemenea, cu un nivel prea mic de vitamina B5 în organism

Comentarii: