SANATATE

Vitamina care se asociază perfect cu vitamina D: Împiedică depunerea calciului pe artere, prevenind ateroscleroza

Depre vitamina D și alte vitamine. Dr. Elena Păcuraru, Medic Primar Medicină Internă, a readus în atenție o vitamină extrem de utilă care se asociază cu vitamina D.

Dr. Elena Păcuraru, despre vitamina K2

”Deja toata lumea a aflat in ultimul an ca vitamina D nu este benefica numai pentru oase si dinti dar are un rol important in imunitate, ceea ce include si preventia bolii canceroase, in controlul glicemic, in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Suplimentarea cu vitamina D trebuie facuta dupa dozarea acesteia in sange si, in functie de deficit si starea de sanatate a pacientului, se pot administra doze cuprinse intre 1000 si 4000 UI pe zi,” scrie dr. Păcuraru, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Vitamina esențială pentru organism: Regleaxă nivelul colesterolului și menține sănătatea vaselor de sânge

Medicul precizează că despre vitamina K2 (menaquinona) se discuta mai putin dar asocierea cu vitamina D determina o actiune sinergica a acestora in ceea ce priveste efectul benefic in osteoporoza si ateroscleroza coronariana. Vitamina K2 determina depunerea calciului in oase si previne, in acelasi timp, depunerea acestuia in tesuturi, inclusiv in peretele arterelor, impiedicand, in acest fel, aparitia aterosclerozei.

Doza zilnică recomandată de vitamina K2

Alimentatia moderna tinde sa carenteze omul in vitamina K2, potrivit dr. Elena Păcuraru, deoarece mancam, la indicatia “nutritionistilor”, mai putine oua si foarte rar organe (de obicei consumam din animal,

muschiul). O sursa importanta de vitamina K2 o reprezinta legumele murate in saramura, adica traditionala varza murata si orice alte muraturi in saramura (nu cele conservate cu otet!).

CITEȘTE ȘI: Fructele încărcate cu vitamina C care ne protejează de boli și scad colesterolul

”Doza zilnica acceptata de vitamina K2 care se poate lua ca supliment alimentar din tablete este de 100 mcg. Asa cum am spus intr-un articol anterior, este bine ca si administrarea vitaminelor sa se faca in urma unui consult medical, deoarece nu numai deficitul in vitamine ne poate crea probleme dar si excesul acestora,” conchide medicul internist.

Comentarii: