SANATATE

Vitaminele care pot provoca insomnie: La ce să fii atent

agoramedia.com

Vitaminele care pot provoca insomnie: La ce să fii atent. Consumul excesiv de anumite vitamine poate duce la insomnie. Somnologul rus Dr. Sofia Cherkasova împărtășește că acestea sunt vitaminele B1 și vit. D.

Vitaminele și suplimentele care pot provoca insomnie

Persoanele care iau suplimente nutritive și vitamine trebuie să rețină că acestea pot afecta calitatea somnului. Prin urmare, este întotdeauna necesar să se clarifice la ce oră ar trebui să fie luate.

Somnologul Cherkasova a declarat că medicamentele menționate mai sus pot conține componente vegetale care au un efect stimulator asupra sistemului nervos.

CITEȘTE ȘI: Vitaminele de care ai nevoie primăvara: Reînnoiesc și refac organismul

„Ginkgo biloba, guarana, aralia, eleuterococcus, ginseng – toate acestea pot avea un impact negativ asupra somnului”, spune doctorul Cherkasova. Ea atrage atenția asupra faptului că aceste plante pot fi prezente în produse care sunt prezentate ca medicamente pentru susținerea imunității, combaterea oboselii și menținerea tonusului.

Vitamina B1

Somnologul indică, de asemenea, vitaminele al căror aport provoacă tulburări de somn. Această problemă, potrivit specialistului, poate fi cauzată de utilizarea necontrolată a produselor cu vitamina C sau vitamina B1. „Excesul unor vitamine poate fi toxic. De exemplu, vitamina D – dacă este luată cu prea mult entuziasm, poate provoca nu numai insomnie, ci și creșterea tensiunii arteriale cu dureri de cap”, avertizează expertul.

În caz de supradozaj cu vitamine

Se observă o ușoară stare de rău, exprimată prin:

  • dureri de cap;
  • tulburări de somn;
  • instabilitate emoțională temporară;
  • creșteri ale tensiunii arteriale;
  • erupții cutanate;

În același timp, simptomele la copii nu sunt prea pronunțate, astfel încât părinții pot să nu înțeleagă că au luat prea mult acid ascorbic.

CITEȘTE ȘI: Vitaminele de care ai nevoie pentru o circulație mai bună a sângelui: Mai ales când vine vorba de picioare

Excesul de vit. D este foarte periculos. La adulți, se manifestă prin greață, vărsături, mâncărimi ale pielii, dureri de cap și de ochi, diaree, urinare crescută, precum și depunerea excesului de calciu în țesuturile moi, în ficat, rinichi, plămâni, inimă și vasele de sânge.

Consecințele unui supradozaj de vit. D la femeile însărcinate și la mamele care alăptează sunt periculoase. Acestea provoacă malformații fetale și boli osoase la nou-născuți, potrivit actualno.com.

Comentarii: