NUTRITIE SANATATE

Vrei să trăiești mult și sănătos? ‘Fântâna tinereții’ e mult mai simplă decât s-ar fi crezut, dezvăluie studiile

Foto: Pinterest.com

Rețeta pentru longevitate este simplă, chiar foarte ușor de urmat: mâncați mai puțin. Studiile efectuate pe o varietate de animale au arătat că restricționarea caloriilor poate duce la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Acum, noi cercetări sugerează că ritmurile zilnice ale organismului joacă un rol important în acest efect de longevitate. Mâncatul doar în timpul orelor cele mai active din zi a prelungit substanțial durata de viață a șoarecilor care au urmat o dietă cu conținut caloric redus, relatează Joseph Takahashi, cercetător la Institutul Medical Howard Hughes, și colegii săi, în revista Science.

Dieta cu conținut redus de calorii

În cadrul studiului efectuat de echipa sa pe sute de șoareci pe parcursul a patru ani, doar o dietă cu conținut redus de calorii a prelungit viața animalelor cu 10%. Dar hrănirea șoarecilor cu această dietă doar pe timp de noapte, când șoarecii sunt cei mai activi, a prelungit viața cu 35%. Această combinație – o dietă cu conținut redus de calorii plus un program de alimentație pe timp de noapte – a adăugat nouă luni în plus la durata medie de viață tipică de doi ani a animalelor. În cazul oamenilor, un plan analog ar limita alimentația la orele de zi.

Cercetarea ajută la dezlegarea controversei din jurul planurilor de dietă care pun accentul pe mâncatul doar la anumite ore din zi, spune Takahashi, biolog molecularist la University of Texas Southwestern Medical Center. Este posibil ca astfel de planuri să nu accelereze pierderea în greutate la oameni, așa cum a raportat un studiu recent din New England Journal of Medicine, dar ar putea determina beneficii pentru sănătate care se adaugă la o durată de viață mai lungă.

CITEȘTE ȘI: Dieta cu căpșune: Startul perfect pentru sezonul cald – Bogate în fibre, stimulează memoria și dau o stare de bine

Descoperirile echipei lui Takahashi evidențiază rolul crucial al metabolismului în îmbătrânire, spune Sai Krupa Das, cercetător în domeniul nutriției la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging, care nu a fost implicat în această lucrare. „Acesta este un studiu foarte promițător și de referință”, spune ea.

Fântâna tinereții

Decenii de cercetări au constatat că restricția calorică prelungește durata de viață a animalelor, de la viermi și muște la șoareci, șobolani și primate. Aceste experimente raportează pierderea în greutate, o mai bună reglare a glucozei, scăderea tensiunii arteriale și reducerea inflamației.

Dar a fost dificil să se studieze sistematic restricția calorică la oameni, care nu pot trăi într-un laborator și nu pot mânca porții măsurate de alimente pentru întreaga viață, spune Das. Ea a făcut parte din echipa de cercetare care a realizat primul studiu controlat al restricției calorice la oameni, numit Comprehensive Assessment of Long-term Effects of Reducing Intake of Energy, sau CALERIE. În acel studiu, chiar și o reducere modestă a caloriilor „a fost remarcabil de benefică” pentru reducerea semnelor de îmbătrânire, spune Das.

Oamenii de știință abia încep să înțeleagă modul în care restricția calorică încetinește îmbătrânirea la nivel celular și genetic. Pe măsură ce un animal îmbătrânește, genele legate de inflamație tind să devină mai active, în timp ce genele care ajută la reglarea metabolismului devin mai puțin active. Noul studiu al lui Takahashi a descoperit că restricția calorică, în special atunci când este programată în perioada activă a șoarecilor, noaptea, a ajutat la compensarea acestor schimbări genetice pe măsură ce șoarecii îmbătrânesc.

Chestiune de timp

În ultimii ani, au apărut multe planuri populare de dietă care se concentrează pe ceea ce se numește post intermitent, cum ar fi postul în zile alternative sau mâncatul doar în timpul unei perioade de șase până la opt ore pe zi. Pentru a desluși efectele caloriilor, ale postului și ale ritmurilor zilnice, sau circadiene, asupra longevității, echipa lui Takahashi a întreprins un amplu experiment de patru ani. Echipa a adăpostit sute de șoareci cu alimentatoare automate pentru a controla când și cât de mult a mâncat fiecare șoarece pe toată durata vieții sale.

Unii dintre șoareci puteau mânca oricât de mult doreau, în timp ce altora li s-au restricționat caloriile cu 30 până la 40 la sută. Iar cei care au urmat o dietă cu restricții calorice au mâncat după programe diferite. Șoarecii hrăniți cu dieta hipocalorică noaptea, fie pe o perioadă de două ore, fie pe o perioadă de 12 ore, au trăit cel mai mult, a descoperit echipa.

Efecte pozitive asupra organismului

Rezultatele sugerează că alimentația cu restricții de timp are efecte pozitive asupra organismului, chiar dacă nu favorizează pierderea în greutate, așa cum a sugerat studiul din New England Journal of Medicine. Takahashi subliniază că studiul său, de asemenea, nu a găsit diferențe în ceea ce privește greutatea corporală între șoarecii cu programe diferite de alimentație – „totuși, am găsit diferențe profunde în ceea ce privește durata de viață”, spune el.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii de la Harvard recomandă: Cum să slăbești cu ajutorul nucilor

Rafael de Cabo, cercetător în domeniul gerontologiei la Institutul Național pentru Îmbătrânire din Baltimore, spune că articolul din Science „este o demonstrație foarte elegantă a faptului că, chiar dacă îți restricționezi caloriile, dar nu [mănânci la orele potrivite], nu obții toate beneficiile restricției calorice”.

Takahashi speră că învățarea modului în care restricția calorică afectează ceasurile interne ale organismului pe măsură ce îmbătrânim îi va ajuta pe oamenii de știință să găsească noi modalități de a prelungi durata de viață sănătoasă a oamenilor. Acest lucru ar putea veni prin intermediul dietelor cu restricție calorică sau prin medicamente care imită efectele acestor diete.

Între timp, Takahashi ia o lecție de la șoarecii săi – el își limitează propria alimentație la o perioadă de 12 ore. Dar, spune el, „dacă găsim un medicament care să stimuleze ceasul biologic, îl putem testa apoi în laborator și să vedem dacă astfel se prelungește durata de viață”.

Comentarii: