NUTRITIE

Alimentul pe care îl poți consuma și după ce a expirat: Nutriționistul Mihaela Bilic dezvăluie de ce

Foto: Pinterest.com

Foarte multe persoane aruncă alimentele imediat după depășirea termenului de valabilitate. Cu toate acestea, foarte multe încă mai pot fi consumate și după expirare, pentru încă un timp.

Pentru multe produse, termenul de valabilitate ar trebui să fie înțeles, mai degrabă, drept recomandare de consum înainte de o dată respectivă.

Sigur, alimentul își poate schimba anumite caracteristici, dar acest lucru nu înseamnă că este periculos.

Acest lucru nu se aplică alimentelor ușor perisabile, precum carnea proaspătă, lactatele proaspete sau alimentele decongelate.

CITEȘTE ȘI: Marea contribuție a iaurtului: Impactul pe care îl are asupra organismului

Iaurtul, alimentul pe care nu mai trebuie să îl arunci imediat

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie că anumite alimente, precum iaurtul, sunt risipite și aruncate deși pot fi consumate și după depășirea termenului de pe ambalaj.

„Iaurtul expirat nu mai trebuie aruncat!!

Retailerul britanic COOP renunță la termenul de garanție prezent pe iaurturile marcă proprie, în încercarea de a reduce risipa alimentară. 42.000 tone de iaurt în valoare de 100 milioane de lire (127,6 milioane dolari) sunt aruncate anual în gospodariile din Marea Britanie datorită expirării termenului tipărit pe ambalaj.

În prima fază firma britanică va înlocui formularea „expiră la…” cu recomandarea “a se consuma înainte de…” Compania a afirmat că 6 milioane de oameni din Marea Britanie consumă un iaurt în fiecare zi, iar cercetările de la WRAP au arătat că 50% dintre iaurturi sunt aruncate cu ambalajul intact, motivul fiind, în 70% din cazuri, eticheta cu dată limită depășită.

Nick Cornwell, șeful departamentului tehnic alimentar la COOP, a declarat: “Iaurtul poate fi consumat în siguranță dacă este păstrat nedeschis în frigider, așa că am făcut trecerea de la „data limită de consum” la „recomandat a se consuma înainte de” pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente. Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală și vrem să încurajăm cumpărătorii să-și folosească simțurile cu privire la calitatea iaurtului lor, chiar dacă acesta a depășit termenul maxim. ”

CITEȘTE ȘI: De ce este bine să consumi iaurt în mod regulat. Ajută inclusiv în curele de slăbire

Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum încă 3 săptămâni după data de expirare, principala modificare care apare ține de gust(va fi mai acrișor). Se obține și un efect probiotic accentuat, un iaurt fermentat conține mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sănătate.

COOP va introduce data recomandată pentru iaurturi marcă proprie din mai și va avea întreaga gamă modificată până în octombrie 2022. „Încurajăm toate întreprinderile din sectorul alimentar să urmeze cele mai bune practici WRAP/FSA/DEFRA și să identifice locurile în care produsele, în special produsele lactate, pot avea o dată limită de consum majorată și să facă această schimbare ori de câte ori este posibil. Această inițiativă arată ce oportunitate fantastică avem pentru a opri risipa inutilă de alimente”, explică Mihaela Bilic pe Facebook.

Comentarii: