FRUMUSETE LIFESTYLE NUTRITIE SANATATE

E vremea păpădiilor, adevărate minuni pentru sănătate: Cum le poți folosi în gospodărie

Foto: Pinterest.com

Odata cu venirea caldurii, papadiile au invadat parcurile, pasunile si orice petec de pamant. Proprietatile terapeutice ale papadiei fac din aceasta o planta extrem de pretioasa.

Beneficiile papadiei sunt nenumarate, incepand de la tratarea bolilor de ficat, rezolvarea problemelor urinare, reducerea inflamatiei si pana la prevenirea cancerului ori sporirea densitatii osoase.

Fiecare parte a papadiei este comestibila si chiar benefica, incepand de la radacina si pana la floare. Bogata in vitaminele A, B, C si D, precum si in minerale precum fierul, potasiul sau zincul, papadia este extrem de hranitoare, potrivit doc.ro.

Frunzele de papadie contin mai mult betacaroten decat morcovul, tulpina ofera o cantitate impresionanta de vitamina K, iar toate partile din papadie sunt bogate in continutul de antioxidanti.

CITEȘTE ȘI: Dieta de primăvară. Slăbește și combate simptomele asteniei, în același timp

Acum, ca am stabilit cat de benefica este papadia, iata si cum o poti folosi in bucatarie, dar si in gospodarie:

Papadie sotata cu usturoi

In zilele de post si nu numai, poti pregati frunzele de papadie in ulei vegetal, cu putin usturoi pisat pentru aroma. Pentru a inlatura gustul amarui specific papadiei, opareste frunzele de papadie 20-30 de secunde, inainte de a le trage la tigaie.

Ingredient in diverse preparate

Papadia poate fi folosita pe post de ingredient in salate, in risotto-uri, in sosuri dar si pe pizza.

Otet aromatizat

Prepara un otet cu flori de papadie, extrem de sanatos, pe care il poti folosi pe post de dressing pentru salate. Spala bine florile de papadie proaspat culese, apoi pune-le intr-o sticla si acopera-le cu otet de mere. Dupa 4 saptamani, strecoara otetul si foloseste-l. Acesta este valabil timp de 12 luni, insa asigura-te ca il depozitezi intr-un loc racoros si intunecat.

CITEȘTE ȘI: Leguma-minune care îţi curăţă ficatul!

Ceai cald/ rece

Prepara un ceai din frunze/ flori de papadie si serveste-l cald sau rece, cu cuburi de gheata. Daca simti nevoia, indulceste ceaiul cu indulcitor pe baza de stefie sau cu sirop de artar.

Inlocuitor pentru cafea

Spala radacina papadiei, las-o la uscat si apoi macin-o cu ajutorul unei rasnite sau a unui blender. Foloseste-o pe post de inlocuitor sanatos pentru cafeaua de dimineata – atat aroma, cat si beneficiile sunt similare cu cele ale cafelei.

Ulei hidratant si calmant

Papadia are capacitatea de a ameliora tensiunile si durerile musculare. Usuca florile de papadie la soare sau in cuptor, apoi pune-le in blender, alaturi de ulei de cocos si cateva picaturi de ulei esential de scortisoara. Pune uleiul hidratant obtinut intr-un recipient si foloseste-l pentru a-ti masa zonele dureroase.

Tratament pentru negi

Seva alba lipicioasa a tulpinii de papadie este eficienta in tratarea negilor. Aplica, de mai multe ori pe zi, seva respectiva pe toata suprafata negului si vei observa ca negul se va estompa, treptat.

Ingrasamant natural

Radacinile de papadie sunt extrem de hranitoare si benefice pentru sol. Fierbe radacinile de papadie apoi foloseste ceaiul obtinut pentru a uda radacinile florilor din gradina.

Asadar, avand in vedere toate beneficiile si intrebuintarile papadiei, ar fi pacat sa nu profitam de ele. Culege papadii, spala-le bine si foloseste-le dupa placul inimii.

Comentarii: