SANATATE

Zilele călduroase îți afectează inima: Cum este influențată tensiunea arterială și ce poți face

Foto: Pinterest.com

Dacă suferi de tensiune arterială mare, trebuie să știi că temperaturile ridicate din lunile de vară au anumite efecte asupra inimii tale și că expunerea la soare influențează valorile tensiunii arteriale. Ca să fii ferit de orice fel de pericole, află din acest articol ce trebuie să faci în zilele caniculare dacă ești hipertensiv.

Zilele călduroase îți afectează inima – dar cum?

Când temperaturile de afară sunt mult prea ridicate, corpul începe să transpire pentru a te răcori, dar asta înseamnă că pierzi mai multe lichide decât în mod normal, eliminându-le din corp prin transpirație. Acest lucru poate să îți scadă tensiunea arteriala și îți poate face inima să bată mai repede. Aceasta nu este o problemă pentru majoritatea oamenilor, atâta timp cât aceștia beau lichide multe, cum ar fi apă sau alte băuturi fără zahăr, pentru a împiedică deshidratarea.

Cu toate acestea, dacă ai probleme la nivelul inimii, căldură extremă din lunile de vară poate să pună o povară și mai mare pe inima ta și pe circulația sângelui tău, potrivit doc.ro.

Totodată, e bine să știi că temperatura atmosferică intensă duce la creșterea fluxului de sânge către piele, provocând o creștere a transpirației și deshidratării. Acest lucru duce la o scădere a tensiunii arteriale, în special la schimbarea poziției, adică atunci când te ridici dintr-o poziție întinsă sau așezată.

Așa că este deosebit de important să stai la răcoare, să nu te deshidratezi și să ai grijă să îți menții tensiunea arterială în limite normale. În timpul verii, lărgirea sau extinderea vaselor de sânge duce la scăderea presiunii sângelui. Transpirația excesivă și pierderea de sodiu prin transpirație abundentă ar putea fi un alt motiv major pentru tensiune arterială scăzută, atrag atenția specialiștii.

CITEȘTE ȘI: Fructul verii, o minune a naturii: Protejează inima, previne cancerul și ajută la frumusețe

Atunci când temperatura este ridicată cresc nivelurile de disconfort și hormonul de stres din organism, afectând tiparele de somn. Lipsa somnului, pe termen lung, duce la anumite probleme multiple de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile de inimă, care pot afecta indirect nivelul tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi.

De aceea, specialiștii îi sfătuiesc pe pacienții cu hipertensiune arterială să aibă un somn adecvat de cel puțin 8 ore în timpul lunilor de vară. Pe lângă persoanele cu hipertensiune arterială, pacienții care au tensiune arterială normală sau tensiune arterială scăzută pot suferi și deshidratare care duce la scăderea tensiunii arteriale și provocând amețeli și crampe la picioare.

Unii oameni au un risc mai mare de a fi afectați de umiditate, inclusiv persoanele de peste 50 de ani, cei supraponderali sau cei care au afecțiuni cardiace, pulmonare sau renale. De asemenea, căldura și transpirația pot scădea cantitatea de lichid din organism, ceea ce poate reduce volumul de sânge și duce la deshidratare. Acest lucru poate interfera cu capacitatea organismului de a se răci și poate crea presiune asupra inimii.

Expunerea la soare, legată de scăderea tensiunii arteriale

Potrivit specialiștilor, hipertensiunea poate fi scăzută prin statul în căldură. Acest lucru face ca arterele și venele să se dilate, scăzând astfel presiunea sângelui. Vremea călduroasă din sezonul de vară ar putea ajuta la scăderea valorilor tensiunii arteriale 1.

Asta spune un nou studiu care a inclus sute de mii de pacienți din clinicile de dializă din Statele Unite ale Americii. Dar nu folosi această informație ca o scuză pentru a rezerva încă o vacanță la plajă!
Cercetări recente indică faptul că radiațiile UV îmbunătățesc disponibilitatea oxidului nitric prin mobilizarea formelor de stocare în piele, sugerând că radiația UV incidentă poate scădea tensiunea arterială. Oamenii de știință au testat această ipoteză prin explorarea asocierii dintre expunerea la UV din mediu și tensiunea arterială sistolică (TAS) într-o cohortă mare de pacienți cu hemodializă cronică.

Pentru noul studiu, apărut în Journal of the American Heart Association, cercetătorii au examinat valorile tensiunii arteriale de la peste 342.000 de pacienți din aproape 2.200 de clinici pe parcursul a trei ani, începând din ianuarie 2011. Mai mult de o treime dintre pacienți erau afro-americani.

Citirile tensiunii arteriale au fost notate timp de o lună, apoi au fost corelate cu rapoartele privind temperatura exterioară și radiațiile ultraviolete, care au fost, de asemenea, mediate în citiri lunare. Cercetătorii au ajustat variabilele precum sexul subiecților, vârsta și indicele de masă corporală.

Oamenii de știință au descoperit că expunerea la radiațiile UV a fost asociată cu o tensiune arterială sistolică mai scăzută (primul număr când citim tensiunea arterială), indiferent de temperatură. Este prima dată când un studiu amplu arată acest lucru. Oamenii de știință cunosc de zeci de ani variațiile sezoniere ale tensiunii arteriale, dar au legat-o de factori precum temperatura și vitamina D, care este produsă atunci când lumina soarelui se sintetizează la nivelul pielii.

Limitările studiului

Dar acest tip de studiu are limitări. Pentru început, acest studiu este unul observațional, ceea ce înseamnă că nu pot fi dovedite cauza și efectul. Și au existat și câteva erori în calitatea citirilor tensiunii arteriale luate, care nu ar fi făcute la aceleași standarde ca cele dintr-un cadru de cercetare.

Totuși, oamenii de știință recomandă să nu stai la soare fără protecție solară, indiferent că ești hipertensiv sau nu. Razele UV contribuie la apariția cancerului de piele. Academia Americană de Dermatologie sugerează tuturor să evite expunerea directă la soare între orele 10 a.m. și 2 p.m., evitarea aparatelor de bronzat și aplicarea cu generozitate a unei creme de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare când stai în aer liber.

Medicamentele antihipertensive te pot face mai sensibil în fata căldurii

S-ar putea să te surprindă să afli că efectele adverse ale unor medicamente prescrise pentru a trata hipertensiunea arteriala îți pot strica distracția în zilele de vară cu temperaturi prea ridicate. Unele medicamente îți pot face pielea mult mai sensibilă la lumina soarelui, crescându-ți riscul de a avea arsuri solare sau – mai rău – cauzând fotosensibilitate, o reacție care provoacă erupții pe piele, mâncărimi, înroșirea pielii și zone dureroase pe piele.

Medicamente care pot crește sensibilitatea la expunerea la soare

Iată care sunt medicamentele pentru hipertensiune care cresc sensibiliatea la soare:

  • inhibitorii ACE, cum ar fi acestea și acestea;
  • antagoniștii receptorilor angiotensinei II, precum acestea;
  • diureticele tiazidice, precum acestea.

CITEȘTE ȘI: O nouă descoperire vine din Anglia: Gelul care repară inima după un atac de cord

Medicamente care pot crește sensibilitatea la căldură

Menționăm aici următoarele medicamente pentru hipertensiunea arterială: diureticele tiazidice, precum acestea.

Soarele poate avea beneficii în privința tensiunii arteriale
Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh sugerează că lumina soarelui ajută la reducerea tensiunii arteriale, reducând riscurile de infarct miocardic și de accident vascular cerebral (AVC) și putând chiar să prelungească viață.

Radiațiile UV, au descoperit specialiști, eliberează un compus care scade tensiunea arteriala. Cercetătorii spuneau în 2013 că este nevoie de efectuarea mai multor studii, pentru a determina dacă este momentul să reconsiderăm sfatul specialiștilor în privința expunerii pielii la soare.

Cauzele hipertensiunii arteriale sunt legate de factorii ce țin de stilul de viață, inclusiv de o dietă precară, bogată în alimente sărate, și de lipsa exercițiilor fizice. Dacă este lăsată netratată, hipertensiunea arterială contribuie la riscul apariției atacurilor de cord, insuficiențe cardiace, accidente vasculare cerebrale, boli de rinichi, demență vasculară, anevrisme și blocaje ale vaselor de sânge.

Comentarii: