SANATATE

O nouă descoperire vine din Anglia: Gelul care repară inima după un atac de cord

Foto: Pinterest.com

Daunele cauzate de un atac de cord pot fi remediate cu un gel biodegradabil, conform unei informaţii prezentate de DPA/PA Media, preluată de Agerpres.

Experţi de la Universitatea din Manchester, cu ajutorul British Heart Foundation (BHF), au creat această substanţă ce poate fi injectată direct în inimă, în timp ce aceasta bate. Potrivit Agerpres, acest gel funcţionează precum o schelă pentru celulele injectate astfel încât să poată dezvolta ţesut nou.

CITEȘTE ȘI: Nu te juca cu inima: Simptomele care îți arată că trebuie să mergi la doctor

Noul gel este obţinut din aminoacizi numiţi peptide, considerate drept „cărămizi” ale proteinelor.

O bună aprovizionare cu sânge este vitală pentru ca celulele injectate să se poată dezvolta într-un ţesut nou. Ccercetătorii au demonstrat că gelul poate susţine dezvoltarea ţesutului normal al muşchiului cardiac. Când au adăugat în gel celule umane care fuseseră reprogramate să devină celule muscuwwwwlare ale inimii, acestea au început să bată spontan.

Teste efectuate pe şoareci

Studiul a fost prezentat în cadrul unei conferinţe a Societăţii britanice cardiovasculare care se desfăşoară la Manchester. Cercetătorii au testat gelul pe şoareci sănătoşi. Un marker fluorescent a fost injectat odată cu gelul în inimile rozătoarelor, iar rezultatele au demonstrat că a rămas în acestea timp de două săptămâni.

Analizele care măsoară activitatea electrică a inimii efectuate pe şoarecii respectivi au confirmat siguranţa gelului.

Profesorul James Leiper, director medical asociat la BHF, a declarat că probleme cauzate de atacurile de cord ar putea să fie remediate: „Am ajuns atât de departe în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a trata atacurile de cord, iar astăzi supravieţuiesc mai mulţi oameni ca oricând. Însă, acest lucru înseamnă, totodată, că mai mulţi oameni supravieţuiesc cu daune ale inimii şi prezintă riscul de a dezvolta insuficienţă cardiacă”.

CITEȘTE ȘI: De ce să iei vitamina D împreună cu vitamina K: Are de-a face cu oasele și inima

Această nouă tehnologie injectabilă valorifică proprietăţile naturale ale peptidelor pentru a putea rezolva una dintre problemele care a zădărnicit ani la rând acest tip de terapie. Dacă beneficiile sunt replicate în cercetări ulterioare şi apoi la pacienţi, aceste geluri ar putea deveni o componentă semnificativă a tratamentelor viitoare pentru repararea daunelor cauzate de atacurile de cord”.

Comentarii: