SANATATE

Nu te juca cu inima: Simptomele care îți arată că trebuie să mergi la doctor

intercoastalmedical.com

Insuficiența cardiacă este o afecțiune serioasă de sănătate care necesită tratament constant. Pacienții trebuie să monitorizeze atent evoluția bolii și să urmeze sfaturile medicului.

În timpul pandemiei, din păcate, foarte multe persoane cu probleme cardiovasculare nu s-au dus la spital și control din cauza fricii de a nu se infecta cu virusul.

Astfel, multe persoane au avut de suferit repercusiuni.

Semnele de alarmă ale insuficienței cardiace

Cardiologul Nicolae Cârstea a vorbit la ”Sfat de Sănătate”, la Antena 3, cu Andreea Cigolea despre consecinţele amânării vizitei la medic şi bineîţeles, despre insuficienţa cardiacă.

CITEȘTE ȘI: De ce sunt mai greu de diagnosticat bolile de inimă la femei: Rolul vârstei în descoperirea problemelor cardiace

„Mortalitatea legată de infarct s-a triplat

De exemplu, în plină pandemie, faţă de anii cum eram noi obişnuiţi până în 2019, mortalitatea legată de infarctul miocardic acut era de 4-5%. În plină pandemie, aceasta a crescut la 13-14%, practic o triplare a acesteia.

De asemenea, s-a constatat o creştere a incidenţei complicaţiilor pe termen scurt, respectiv o creştere a şocului cardiogen, a tulburărilor de ritm maligne venriculare, a rupturii cardiace, a vulvulopatiilor severe legate de infarctul miocardic.

Dacă reuşim să trecem de perioada aceasta, cel mai probabil aceşti pacienţi vom avea insufcienţă cardiacă. Practic, insuficienţa cardiacă este insufcienţa cordului de a pompa suficient sânge încât acesta să menţină funcţionarea normală a organismului. Practic, aceşti pacienţi nu mai pot să îşi efectueze activităţile de zi cu zi fără să obsosească.

Simptomele infarctului

Oboseala, picioare umflate, dispnee, palpitaţii. De asemenea, nişte pacienţi cu leziuni coronariene netratatate pot prezenta angină, dureri în piept. De obicei, pacienţii care prezintă un infarct miocardic acut, pe lângă vasul acela ocluzionat, înfundat de tot, mai au leziuni şi pe celelalte vasului ale cordului.

CITEȘTE ȘI: Grăsimile sănătoase, importante pentru creier și inimă. În ce alimente se găsesc

Cauzele insuficienţei cardiace

Insuficienţa cardiacă nu apare doar din pricina unui infart. De exemplu, sunt nişte cardiomiopatii moştenite, sau, de exemplu, se poate scădea funcţia de pompă a inimii, în urma unei infecţii virale care se trage la muşchiul inimii, iar acesta în timp slăbeşte şi practic inima în timp nu va mai avea aceeaşi forţă de contracţie ca înainte”, a explicat medicul, potrivit sursei citate.

Comentarii: