SANATATE

De ce sunt mai greu de diagnosticat bolile de inimă la femei: Rolul vârstei în descoperirea problemelor cardiace

Foto: Pinterest.com

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces pentru bărbați și femei, dar adesea nu se manifestă la fel în ambele categorii. Iată ce știu experții despre bolile de inimă la femei și posibilele modalități de a reduce riscul.

Bolile de inimă sunt ucigașul numărul unu atât al bărbaților, cât și al femeilor în Statele Unite, conform Asociației Americane de Inimă (AHA). Dincolo de această statistică comună, încep să apară unele diferențe, potrivit thehealthy.com.

„Femeile nu sunt bărbați mici”, spune Jennifer H. Mieres, medic și expert medical voluntar pentru inițiativa Go Red for Women. În primul rând, spune dr. Mieres, femeile tind să aibă inimi mai mici decât bărbații, cu vene mai fine, pereți mai subțiri ai camerei și o frecvență cardiacă mai rapidă.

Dr. Mieres subliniază faptul că femeile au fost subreprezentate istoric în cercetare, astfel încât informațiile pe care medicii le au pentru a diagnostica și trata bolile de inimă la femei se bazează în mare parte pe studii efectuate pe bărbați. Chiar și astăzi, ea spune că mai puțin de 40% dintre participanții la studiile clinice cardiovasculare sunt femei. Așadar, în timp ce cercetările continuă – și este nevoie de mult mai mult – iată ce știm despre modul în care bolile de inimă la femei sunt diferite.

CITEȘTE ȘI: Dacă picioarele ar putea vorbi: Cum poți să îți dai seama că ai probleme cu tiroida sau cu inima cu ajutorul acestora

Riscul de boală de inimă a unei femei crește odată cu vârsta

Riscul tuturor de a dezvolta boli de inima crește odată cu vârsta. Dar, în medie, apariția problemelor cardiace tinde să se întâmple puțin mai târziu în viață pentru femei, în comparație cu bărbații, spune Kathryn Lindley, medic și președintele Colegiului American de Cardiologie (ACC).

Acest lucru se datorează faptului că hormonul sexual feminin, estrogenul, ajută la protejarea inimii și a sistemului cardiovascular, potrivit cercetărilor publicate în Journal of Cardiovascular Development and Disease. Deci, pe măsură ce nivelurile de estrogen scad în anii de menopauză ai unei femei, factorii ei de risc pentru boli de inimă cresc.

Anumite tipuri de boli cardiace sunt mai frecvente la femei

Bolile de inimă se pot dezvolta și progresa diferit la bărbați și femei, de asemenea. „Insuficiența cardiacă la bărbați este mai probabil să fie rezultatul unui atac de cord și al slăbirii mușchiului inimii”, spune dr. Mieres.

Pe de altă parte, femeile au mai multe șanse de a prezenta insuficiență cardiacă din cauza unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială sau rigidizarea mușchilor inimii. Dr. Lindley adaugă că femeile sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de disecție a arterei coronare, pe care Asociația Americană a Inimii o descrie ca un tip rar, dar sever, de atac de cord care rezultă dintr-o ruptură spontană a vasului de sânge principal al inimii.

Alte probleme cardiace sunt mai frecvente la bărbați, dar pot reprezenta un pericol mai mare pentru femei. Ca exemplu, dr. Mieres indică fibrilația atrială (AFib), o afecțiune care determină inima să bată într-un ritm neregulat, adesea rapid. Deși este mai frecventă la bărbați – apare de două ori mai des, conform unui studiu publicat în BMJ – femeile tind să aibă mai multe simptome și o probabilitate mai mare de apariție a unui rezultat advers, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Femeile au factori de risc diferiți ai bolilor de inimă decât bărbații

Mulți factori majori de risc pentru boli de inimă se aplică atât bărbaților, cât și femeilor, explică dr. Mieres, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, obezitatea, diabetul, fumatul și antecedentele familiale. Cu toate acestea, femeile sunt mai vulnerabile la mai multe dintre aceste amenințări comune:

Fumatul de țigări creează un risc mai mare de boli de inimă pentru femei, potrivit cercetărilor din Nature Reviews Cardiology.

Femeile cu diabet zaharat au de două ori mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă decât bărbații cu această afecțiune, potrivit Asociației Americane a Inimii.

Hipertensiunea arterială este mai periculoasă pentru femei, potrivit cercetărilor publicate în Therapeutic Advances in Chronic Disease.

Femeile se confruntă și cu factori de risc independenți de bărbați. Dr. Lindley spune că multe complicații ale sarcinii sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inimă mai târziu în viață, inclusiv hipertensiunea arterială în timpul sarcinii (cum ar fi preeclampsia, hipertensiunea gestațională, eclampsia și sindromul HELLP), diabetul gestațional și nașterea prematură.

Iar cercetările din Cardiovascular Quality and Outcomes ale Asociației Americane de Inimă adaugă o altă listă: un studiu din 2016 a constatat că femeile cu endometrioză au șanse de trei ori mai mari de a dezvolta boală coronariană.

Poate fi mai dificil să diagnosticați bolile de inimă la femei

Datorită diferențelor fiziologice, simptomele atacului de cord sunt adesea foarte diferite pentru femei. Această inconsecvență contribuie la ratele de diagnosticare greșită care sunt mult mai mari pentru femei decât pentru bărbați. Potrivit British Heart Foundation, femeile cu boli de inimă sunt diagnosticate greșit cu până la 50% mai des decât bărbații.

Dar nu este vorba doar despre interpretarea greșită a simptomelor. Testele de diagnostic utilizate pentru a detecta bolile de inima se bazează pe date din studiile clinice. Deoarece femeile sunt subreprezentate în cercetarea bolilor de inimă, acest decalaj se transmite în cabinetul medicului. De exemplu, cateterismul cardiac este un test care este unul dintre standardele de aur pentru detectarea unui atac de cord, dar nu reușește să diagnosticheze corect femeile în aproximativ jumătate din timp, conform Școlii de Medicină Yale.

CITEȘTE ȘI: 12 indicii surprinzătoare care îți arată ai probleme cu inima

Abordările de tratament pot varia pentru femei

Multe dintre tratamentele pentru boala coronariană de rutină, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral sunt similare la femei și bărbați, explică dr. Lindley. Dar ea spune că contextul bolii de inimă a unei femei poate dicta protocolul de tratament potrivit, inclusiv considerații precum:

  • Trebuie să ne gândim la siguranța medicamentelor în timpul sarcinii?
  • Trebuie să ne gândim la o metodă sigură de control al nașterilor care să o ajute să planifice sarcini în lumina bolii ei de inimă?
  • Modificările ei hormonale la menopauză contribuie la simptomele ei?

Acestea fiind spuse, tratamentul bolilor de inimă pentru femei rămâne încă în urma bărbaților. Un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a constatat că, chiar și atunci când ratele de diagnosticare sunt egale, femeile au aproximativ jumătate mai probabil decât bărbații să primească tratamente recomandate pentru atac de cord.

Comentarii: