NUTRITIE SANATATE

Efectul benefic al căpșunelor asupra organismului: Au grijă de inimă și previn cancerul – Cui îi sunt interzise

Foto: Pinterest.com

Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C și mangan și, de asemenea, conțin cantități decente de folat (vitamina B9) și potasiu. Sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși vegetali, care pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și controlul zahărului din sânge. Consumul de căpșuni este asociat cu un risc redus de apariție a multor boli cronice.

Căpșunile pot îmbunătăți sănătatea inimii, pot scădea nivelul zahărului din sânge și pot ajuta la prevenirea cancerului.

Sanatatea inimii

Bolile de inimă sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial. Studiile au descoperit o relație între fructe de pădure și îmbunătățirea sănătății inimii. Studii observaționale ample la mii de oameni leagă consumul de fructe de pădure cu un risc mai mic de decese legate de inimă, potrivit webmd.com.

Potrivit unui studiu efectuat la persoane de vârstă mijlocie cu factori de risc bine stabiliți pentru boli de inimă, fructele de pădure pot îmbunătăți colesterolul HDL (bun), tensiunea arterială și funcția trombocitelor.

CITEȘTE ȘI: Căpșuni cu zahăr, un mare NU: Cum este afectat creierul de această combinație

De asemenea, căpșunile pot:

  • imbunatăți starea antioxidanta a sangelui
  • scade stresul oxidativ
  • reduce inflamația
  • îmbunătăți funcția vasculară
  • îmbunătățiți profilul lipidic din sânge
  • reduce oxidarea dăunătoare a colesterolului LDL (rău).

Reglarea zahărului din sânge

Când carbohidrații sunt digerați, corpul tău îi descompune în zaharuri simple și îi eliberează în sânge. Corpul tău începe apoi să secrete insulină, care le spune celulelor să preia zahărul din sânge și să-l folosească pentru combustibil sau depozitare.

Dezechilibrele în reglarea zahărului din sânge și dietele bogate în zahăr sunt asociate cu un risc crescut de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Căpșunile par să încetinească digestia glucozei și să reducă valorile mari atât de glucoză, cât și de insulină după o masă bogată în carbohidrați, în comparație cu o masă bogată în carbohidrați fără căpșuni.

Astfel, căpșunile pot fi deosebit de utile pentru prevenirea sindromului metabolic și a diabetului de tip 2.

Prevenirea cancerului

Cancerul este o boală caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor anormale. Formarea și progresia cancerului sunt adesea legate de stresul oxidativ și inflamația cronică.

O serie de studii sugerează că fructele de pădure pot ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer prin capacitatea lor de a combate stresul oxidativ și inflamația. S-a demonstrat că efectul căpșunilor este acela de a inhiba formarea tumorilor la animalele cu cancer de gură și în celulele canceroase hepatice umane.

Efectele protectoare ale căpșunilor pot fi determinate de acidul elagic și elagitanine, care s-a dovedit că opresc creșterea celulelor canceroase.

Este nevoie de mai multe cercetări umane pentru a îmbunătăți înțelegerea efectelor căpșunilor asupra cancerului înainte de a se putea ajunge la concluzii solide.

CITEȘTE ȘI: Arunci codiţele de la căpşuni? Greşeşti! Iată DE CE

Efecte adverse

Căpșunile sunt de obicei bine tolerate, dar alergia este destul de comună – în special la copiii mici.

Căpșunile conțin o proteină care poate provoca simptome la persoanele care sunt sensibile la polenul de mesteacăn sau la mere – o afecțiune cunoscută sub numele de alergie la polen-alimentare.

Simptomele comune includ mâncărime sau furnicături în gură, urticarie, dureri de cap și umflarea buzelor, feței, limbii sau gâtului, precum și probleme de respirație în cazuri severe.

Se crede că proteina care provoacă alergii este legată de antocianinele căpșunilor. Căpșunile albe, incolore, sunt de obicei bine tolerate de persoanele care altfel ar fi alergice.

În plus, căpșunile conțin goitrogeni care pot interfera cu funcția glandei tiroide la persoanele cu probleme cu tiroida.

Comentarii: