REVIEW

De ce -18°C este TEMPERATURA IDEALĂ pentru congelator?

Foto: Pinterest.com

Îți mai amintești când ți-ai cumpărat primul frigider sau congelator? Când mi-am luat eu primul congelator, acum câțiva ani, am primit prezentarea pas cu pas a fantasticelor caracteristici ale congelatorului meu, printre care mi s-a spus că temperatura lui ar fi ideal să fie setată la -18°C. Când am întrebat de ce -18°C este temperatura magică, consultantul de vânzări s-a uitat confuz la mine și nu a putut să-mi dea un răspuns, astfel ne-am hotărât să cautăm singuri răspunsul…

Inițial, la începuturile congelării moderne, -10°C era considerată temperatura ideală pentru depozitarea alimentelor congelate. Totuși, cu cât s-a descoperit mai multe despre natură și despre beneficiile congelării, temperaturile mai joase au fost considerate mai adecvate.

CITEȘTE ȘI: În CÂT TIMP și la CE TEMPERATURĂ se gătește fiecare tip de carne

La sfârșitul anilor 30, Uniunea americană a fructelor și legumelor a susținut că o temperatură de congelare de 0°F (echivalent la -17.8°C) trebuie menținută, pe baza faptului că 0°F era un număr rotund, și nu pe alte motive științifice specifice. După o perioadă destul de lungă temperatura de -18°C a fost acceptată ca temperatura standard de congelare a alimentelor în Europa, scrie blog.liebherr.com

Directiva EC pentru alimentele congelate a fost adoptată în 1989

În 1964, Institutul Internațional al Refrigerării a recomandat o temperatură minimă de -18°C pentru alimentele congelate. Comitetele naționale și cele internaționale au fost de acord cu acest lucru și au adoptat cu fermitate această temperatură în standarde, norme și legi.

CITEȘTE ȘI: Care este distanța optimă pentru a-ți PROTEJA OCHII când te uiți la TV

Apoi, pe baza ”Codului practicii pentru alimentele congelate”, Comisia Europeană de atunci a creat propria ”Directivă pentru alimente congelate rapid”, și în 1989 a prescris o temperatură minimă de -18°C pentru depozitarea alimentelor congelate.

Producătorii de preparate alimentare recomandă ca temperatura ideală de congelare a alimentelor să fie de -18°C

În esență temperaturile mai scăzute încetinesc reacțiile și proliferarea microorganismelor. Totuși, nu există o reducere uniformă a vitezei cu care reacțiile chimice apar când temperatura este scăzută, deși este o oarecare legătură cu regula lui Van’t-Hoff (velocitatea reacțiilor chimice crește de două sau mai multe ori la fiecare creștere a temperaturii cu 10°C).

CITEȘTE ȘI: De ce ai senzaţie de somn după ce mănânci: Specialiştii oferă răspunsul şi ne spun ce trebuie să nu facem

Experții au descoperit că atunci când sunt depozitate la temperaturi între -30°C și -18°C, viteza de reacție pentru fructe și legume este de două sau trei ori mai lentă. Pentru substanțe mai sensibile acest lucru înseamnă o deteriorare semnificativ mai rapidă a conținutului de vitamine la temperaturi mai mari. După un an de depozitare la -12°, vitamina C din legume este cam la 20% din conținutul de vitamina C a celor depozitate la -18°C pe aceeași perioadă de timp.

CITEȘTE ȘI: BUCUREȘTI/ Prețurile apartamentelor, pe CARTIERE

Cu cât mediul este mai rece, cu atât sunt mai calitative alimentele congelate. Totuși, menținerea temperaturilor scăzute implică un consum energetic crescut, -18°C reprezentând un compromis optim între calitatea alimentelor și consumul energetic.

Comentarii: