SANATATE

5 semne care îți spun că ai deviație de sept

normarin.ro

A respira este unul din acele lucruri pe care le facem fără să conștientizăm. Dacă ești sănătos, faci acest lucru fără prea mult efort.

Persoanele cu afecțiuni pulmonare specifice, cum ar fi astmul sau BPOC, pot avea dificultăți de respirație în general sau din cauza anumitor factori declanșatori. Alții pot avea probleme cu respirația din cauza unei răceli, alergii sau alte probleme. Persoanele cu sept deviat sunt în ultimul grup.

Un sept deviat, sau deviația septului nazal, este deplasarea peretelui dintre nări. Oamenilor le este greu să respire pe nas.

Acest perete din os și cartilaj împarte interiorul nasului în jumătate, cu o nară pe fiecare parte. În scenariul ideal, ambele părți sunt egale. Cu toate acestea, un sept deviat înseamnă că un sept nazal se înclină lateral sau este decentrat, făcând o nară mai mare decât cealaltă, potrivit thehealthy.com.

„Septul este o structură internă importantă a nasului”, explică Amit Kochhar, MD, un otolaringolog dublu certificat și chirurg cap, gât, facial și reconstructiv la Providence Saint John’s Health Center, din Santa Monica, California. „Septul servește nu numai la separarea părții drepte și stângi a nasului, dar susține și puntea și vârful nasului.”

Nimeni nu are septul perfect pe linia mediană sau drept, aproximativ 80% din toate septurile fiind deviate într-o anumită măsură.

CITEȘTE ȘI: Ai nasul rece, deși nu e frig afară? Ar putea fi semnul unor boli

Cum se deviază un sept?

Unii oameni se nasc cu sept deviat. Poate apărea și pe măsură ce nasul crește, deoarece crește și septul. Acestea sunt motive tipice pentru un sept deviat.

În alte cazuri, un sept deviat apare după o leziune a nasului din cauza unor lucruri precum sporturile de contact sau accidentelor de mașină.

Simptome de sept deviat

Persoanele cu sept minor sau ușor deviat pot să nu prezinte simptome. Abateri mai severe pot provoca următoarele simptome sau semne ale unui sept deviat:

  • respiratie dificila
  • dureri de cap
  • sângerări nazale
  • infectii ale sinusurilor
  • uscăciune într-o nară
  • sforăit, respirație puternică în timpul somnului, apnee în somn
  • congestie nazală sau presiune
  • dureri faciale
  • apnee de somn

Cum să vă dați seama dacă aveți un sept deviat

Medicii, de obicei un otolaringolog sau un medic ORL, diagnostichează un sept deviat după o examinare a nării și a nasului. Ei se pot uita la plasarea septului și modul în care acesta influențează dimensiunea nărilor.

Întrebările despre somn, sforăit, probleme ale sinusurilor și dificultăți de respirație îi ajută și pe medici să indice dacă cineva are sau nu un sept deviat.

Deși nu există un singur test sigur de făcut acasă, dr. Kochhar spune că puteți face câteva lucruri pentru a determina eventual dacă aveți un sept deviat.

Nasul

În primul rând, te poți uita la nas în oglindă pentru a vedea dacă nasul tău arată drept.

„O constatare care este frecvent întâlnită la pacienții când au un sept deviat este că exteriorul nasului lor poate fi, de asemenea, strâmb”, spune el.

Nările

O altă modalitate de a vedea dacă septul tău este deviat este să-ți fotografiezi nările. Deși nu va fi următoarea ta fotografie de profil, ar putea indica o problemă.

Dacă o nară este semnificativ mai mare decât cealaltă, acesta poate fi un indiciu că ceva este deviat intern, conform Dr. Kochhar.

CITEȘTE ȘI: Ce să faci dacă îți curge sânge din nas: Trucurile care te ajută să oprești sângerarea rapid și în siguranță

Felul în care respiri

Mulți oameni cu sept deviat se plâng și de probleme cu respirația. Deși este normal ca o parte să respire mai bine, aceasta alternează de obicei între dreapta și stânga nasului.

Cu toate acestea, dacă doar o parte respiră mai bine tot timpul, acesta poate fi un indiciu că ceva blochează partea care nu respiră ca un sept deviat, potrivit Dr. Kochhar.

Infecții ale sinusurilor

Persoanele cu sept deviat pot fi expuse riscului de congestie nazală, care poate provoca dureri faciale și infecții repetate ale sinusurilor.

Comentarii: