SANATATE

Ai nasul rece, deși nu e frig afară? Ar putea fi semnul unor boli

normarin.ro

Corpul conservă căldura și energia prin reducerea fluxului de sânge către extremități la temperaturi scăzute. În schimb, sângele este direcționat către organele vitale pentru a le menține calde și pentru a le permite să funcționeze corect.

Fluxul de sânge redus către mâini, picioare, urechi și nas le face să se simtă mai reci decât, de exemplu, stomacul sau pieptul.

Când temperaturile scad, cel mai probabil, nasul se va simți rece, deoarece este compus în principal din țesut cartilaj și nu are multă grăsime izolatoare.

Tiroidă subactivă

O tiroidă subactivă, sau hipotiroidismul, este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni care controlează modul în care corpul folosește energia, potrivit medicalnewstoday.com.

CITEȘTE ȘI: Ce să faci dacă îți curge sânge din nas: Trucurile care te ajută să oprești sângerarea rapid și în siguranță

Metabolismul încetinește pentru a conserva căldura și energia fără acest hormon. Alte simptome ale hipotiroidismului, în afară de sensibilitatea la frig, includ:

 • oboseală
 • dureri musculare și slăbiciune
 • creștere în greutate
 • piele uscată și solzoasă
 • păr și unghii fragile
 • mișcări și gânduri lente
 • durere, amorțeală și furnicături în mâini și degete

O tulburare autoimună numită tiroidita Hashimoto dăunează glandei tiroide și este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului.

Boala Raynaud

Boala Raynaud provoacă îngustarea excesivă a vaselor de sânge, ceea ce duce la un flux de sânge mic sau deloc în extremități.

Este de obicei declanșată de expunerea la frig sau chiar de stres. Tulburarea afectează de obicei degetele de la mâini și de la picioare, dar poate apărea și la nas și urechi.

Pielea poate deveni albă și apoi albastră, pentru scurt timp, în timpul unui atac. Zonele afectate pot deveni roșii și pot fi însoțite de pulsații, furnicături sau amorțeală odată ce fluxul de sânge revine.

Nu este clar ce cauzează boala Raynaud. Dar boli precum lupusul sau artrita reumatoidă pot provoca o formă mai severă a afecțiunii numită fenomenul Raynaud.

Expunerea la frig extrem

A fi la temperaturi scăzute, de exemplu, în timpul sporturilor în aer liber, poate duce la un nas rece.

Când expunerea prelungită face ca organismul să piardă căldură mai repede decât o poate genera, rezultatul este hipotermia. Acest lucru se întâmplă atunci când căldura corpului este mai mică decât temperatura normală a corpului de 98,6 ° F sau 37 ° C.

Simptomele precoce includ:

 • tremurând
 • oboseală
 • pierderea coordonării
 • confuzie

Un nas rece ar putea semnala etapele incipiente ale degerăturilor sau degerăturilor după expunerea prelungită la temperaturi extrem de reci, cum ar fi apa înghețată sau vântul.

Degeraturile afecteaza frecvent extremitatile precum nasul, urechile, obrajii, degetele de la maini sau de la picioare.

Hipotermia și degerăturile sunt afecțiuni potențial periculoase și este important să solicitați imediat ajutor medical dacă apar.

Un volum de muncă stresant

Un nas rece ar putea fi, de asemenea, un semn că lucrezi prea mult.

Un studiu a descoperit o legătură directă între temperatura feței și stres generat de volumul mare de muncă.

Oamenii de știință care au studiat funcțiile neurologice ale a 14 voluntari, au descoperit că nasul le devenea mai rece cu cât se confruntau cu mai multe presiuni mentale.

Temperatura nasului a scăzut cu o medie de 1 °C (33,8 °F) pe măsură ce sarcinile mentale au devenit mai dificile. Cercetarea a sugerat că acest lucru ar putea fi rezultatul deturării fluxului de sânge de la față către cortexul cerebral.

Care sunt variantele de tratament?

Persoanele care au nasul rece când vremea devine rece își pot menține căldura făcând următoarele:

 • îmbrăcăminte în straturi pentru un plus de căldură
 • purtarea de pălării sau cagoule pentru a reduce pierderile de căldură de la cap
 • purtând eșarfe pentru a preveni expunerea nasului la frig
 • folosind mănuși și încălțăminte adecvată cu șosete călduroase

Toate aceste metode ajută la menținerea caldă a corpului și a sângelui care curge către extremități, inclusiv către nas.

Hipotiroidismul

Persoanele care cred că nasul lor rece ar putea fi cauzate de hipotiroidism ar trebui să consulte un medic. O examinare fizică și analize de sânge pot determina dacă au această tulburare. Tratamentul presupune administrarea de medicamente cu hormoni tiroidieni.

Boala Raynaud

Nu există tratament pentru boala Raynaud și pentru fenomenul Raynaud. Adoptarea unor schimbări simple ale stilului de viață poate, totuși, ajuta la evitarea declanșării unui atac.

Aceste modificări includ:

 • Purtați îmbrăcăminte călduroasă la temperaturi scăzute.
 • Folosirea mănușilor atunci când scoateți alimentele din frigider sau congelator dacă acest lucru provoacă o reacție.
 • Încălzirea vehicului înainte de a conduce pe vreme rece.
 • Luați medicamente care îmbunătățesc fluxul de sânge către degetele de la mâini și de la picioare sau interveniți chirurgical în unele cazuri.

Unele medicamente, cum ar fi beta-blocantele și anumite medicamente pentru migrenă, pot provoca atacuri. Oamenii ar trebui să consulte un medic dacă acesta este cazul.

CITEȘTE ȘI: Cum să respiri ușor când ai nasul congestionat: Remediile care îți desfundă căile respiratorii

Hipotermie

Persoanele care prezintă simptome de hipotermie sau degerături trebuie să solicite imediat tratament medical.

Dacă cineva prezintă semne vizibile de hipotermie, ar trebui mutat imediat într-o cameră caldă sau într-un adăpost. Orice îmbrăcăminte udă trebuie scoasă, iar persoana trebuie păstrată uscată și învelită într-o pătură caldă.

Ar trebui să li se administreze o băutură caldă pentru a crește temperatura corpului, dar aceasta nu trebuie să includă alcool.

Persoanele care prezintă semne de degerături nu trebuie lăsate să meargă, deoarece acest lucru le poate deteriora țesutul picioarelor sau degetelor de la picioare, dacă acestea sunt afectate.

Corpurile lor reci nu trebuie frecate sau masate. Pot fi ajutați să-și scufunde zonele afectate ale corpului în apă caldă, dar nu fierbinte.

Stres

Stresul legat de muncă poate contribui la un nas rece.
Potrivit unui sondaj din 2012, 65% dintre americani au citat munca ca principală sursă de stres.

Cei care cred că nasul lor rece este cauzat de stresul legat de muncă pot lua măsuri pentru a gestiona aceste presiuni.

Acești pași includ:

 • Dezvoltarea unor răspunsuri sănătoase: atunci când faceți față stresului la locul de muncă, apelați la exerciții sau la un hobby în loc de fast-food sau alcool.
 • Stabilirea limitelor vieții profesionale: nu verificați e-mailul de la serviciu seara.
 • Obțineți sprijin: de la prieteni și familie sau resurse de gestionare a stresului, dacă sunt oferite de angajator.
 • Fă-ți timp pentru a te reîncărca: ia-ți o vacanță pentru a te relaxa.

Comentarii: