NUTRITIE SANATATE

Alimente sănătoase pe care să nu le consumi împreună: Devin dăunătoare

cerulina.files.wordpress.com

Alimente sănătoase pe care să nu le consumi împreună: Devin dăunătoare. Consumul unor alimente sănătoase împreună poate fi de fapt dăunător pentru noi, deoarece anumite combinații de nutrienți pot interfera cu digestia sau absorbția.

În timp ce fiecare aliment poate fi sănătos în sine, combinarea lor poate reduce valoarea nutritivă, poate provoca disconfort, cum ar fi balonarea sau creșterea acidității, sau poate duce la probleme pe termen lung.

Acest lucru se datorează diferențelor în timpul de digestie, nivelurilor de pH necesare pentru a descompune fiecare aliment sau interacțiunilor chimice care blochează absorbția nutrienților.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune alimente care ajută la absorbția magneziului de către organism

Alimente sănătoase pe care să nu le consumi împreună: Devin dăunătoare

1. Laptele și fructele citrice

Laptele este bogat în proteine și calciu, în timp ce fructele citrice sunt acide. Atunci când sunt consumate împreună, acidul poate provoca reacția încrucișată a laptelui în stomac, ducând la indigestie sau la o senzație de greutate. În timp, acest lucru poate afecta și absorbția nutrienților, potrivit actualno.com.

2. Roșii și castraveți

Roșiile sunt acide, iar castraveții conțin o enzimă numită ascorbinază, care distruge vitamina C. Atunci când sunt consumați împreună cu acestea, castraveții pot reduce conținutul de vitamina C al roșiilor, slăbind beneficiile antioxidante ale mâncării.

3. Bananele și laptele

Această combinație populară de smoothie poate fi prea dură pentru sistemul digestiv. Conform principiilor ayurvedice, aceasta încetinește digestia și poate duce la acumularea de toxine în organism. De asemenea, poate duce la letargie și balonare.

4. Fructe cu mâncare

Fructele sunt digerate rapid, în timp ce proteinele sunt digerate mult mai lent. Consumul de fructe cu carne, brânză sau ouă poate provoca fermentație în stomac, ducând la gaze, balonare și indigestie.

5. Iaurtul și carnea

Atât iaurtul, cât și carnea sunt bogate în proteine, dar sunt digerate diferit. Combinarea lor poate duce la disconfort stomacal, dezechilibre ale florei intestinale și chiar la formarea de toxine, mai ales în cazul persoanelor cu digestie sensibilă.

6. Ceai sau cafea cu alimente bogate în fier

Taninurile din ceai și cafeina din cafea interferează cu absorbția fierului non-heme, care se găsește în alimente vegetale precum spanacul și lintea. Acest lucru poate duce la deficiență de fier în timp dacă este consumat în mod regulat.

7. Fasole și brânză

Deși comună în multe bucătării, această combinație este greu de digerat. Leguminoasele sunt bogate în fibre și carbohidrați complecși, în timp ce brânza este bogată în proteine și grăsimi. Împreună, acestea încetinesc digestia și pot provoca balonare sau gaze.

8. Miere și ghee

Potrivit Ayurveda, amestecul de miere și ghee în cantități egale poate crea toxine în organism și perturba digestia. Este mai bine să le consumi separat sau în proporții inegale.

CITEȘTE ȘI: Alimentele bogate în vitamina B: Ajută la buna funcționare a sistemului nervos

9. Apă sau băuturi reci în timpul meselor

Consumul de apă, în special apă rece, în timpul meselor diluează acizii și enzimele din stomac. Acest lucru încetinește digestia și poate provoca o absorbție slabă a nutrienților sau o senzație de sațietate fără un aport adecvat de nutrienți.

10. Spanacul și produsele lactate

Spanacul conține oxalați, care se leagă de calciu și împiedică absorbția acestuia. Așadar, combinarea acestuia cu produse lactate precum brânza sau laptele poate reduce beneficiile calciului și, de asemenea, poate contribui la formarea pietrelor la rinichi la unele persoane.

Evitați să consumați aceste alimente sănătoase împreună pentru o sănătate mai bună.

Comentarii: