MOMS NUTRITIE SANATATE

Viitoare mămici, ştiţi ce să alegeţi de pe masa de Paşte? Medicul Gheorghe Gică vă spune ce puteţi mânca dacă sunteţi însărcinate

Ca să treceţi cu bine peste îmbelşugata masă de sărbători, Gheorghe Gică, medic primar Obstetrică-Ginecologie, vă anunţă din start că predicatul verbul potrivit este „a gusta”, şi nu „a mânca”.

Doar aşa puteţi să efectuaţi un slalom eficient printre multele preparate încărcate caloric. Fără exces, fără exagerare, cu moderaţie.

„Pacientelor însărcinate, care nu au anumite afecţiuni specifice, dar pentru care îmi doresc să nu aibă probleme în urma mesei de sărbătoare le recomand cantităţi moderate din alimentele tradiţionale de Paşte: carne de miel, ouă, drob.

Deşi combinaţiile între proteine nu sunt recomandate, de data aceasta, având în vedere că persoana este sănătoasă, poate să facă excepţie de la regulă şi să le combine. Repet, cantitatea este foarte importantă, să fie o cantitate moderată, să nu se ajungă la senzaţia de saţietate. Iar excepția aceasta să fie de o zi”, explică doctorul Gheorghe Gică în ziarul Click.

Citeşte şi: Secretul pe care nu l-ai ştiut până acum: Vrei să mănânci cartofi prăjiţi, pizza şi ciocolată fără să te îngraşi?

Miel, ou şi cozonac

Un ou, maxim două, puţină friptură, lângă care să asortaţi salată, verdeţuri precum ceapa sau usturoiul sau legume nu vă face niciun rău. Medicul spune că toate legumele, mai puţin mazărea sau fasolea uscată, se pot combina cu carnea de miel.

Gheorghe Gică, unul dintre cei mai căutaţi ginecologi din Capitală la acest moment, le transmite gravidelor că pot să guste puţin şi din cozonac, pască sau prăjituri, dar abia la două ore după masa principală-

„La masa de Paște, din păcate, după ce terminăm cu drobul sau friptura trecem imediat la felurile dulci și e de nedorit lucrul acesta. Tot ce duce la proces fermentativ duce la balonări, aciditate gastrică, reflux gastroesofagian, greață și multe alte probleme resimțite accentuat de către femeia gravidă”, mai spune ginecologul.

Citeşte şi: Cele mai ÎNTÂLNITE GREȘELI pe care le fac femeile însărcinate

Alcoolul, interzis în sarcină

Da, chiar şi de Paşte, o gravidă nu are voie să bea niciun pic de alcool. Masa de sărbătoare nu face excepție. Dar dacă tot nu aveţi voie vin, bere sau tărie, puteţi bea un pahar de apă înainte de a începe fiecare masă.

Dar să nu fie niciodată rece! De altfel, specialistul nostru vă sfătuieşte să nu consumaţi bătuturi reci care vă vor îngreuna digestia.

De asemenea, este foarte important să reţineţi următorul aspect. „Să nu mâncaţi nimic cu trei ore înainte de culcare, deoarece arsurile se înrăutățesc atunci când gravida stă culcată, cu atât mai mult cu cât a intrat în al treilea trimestru”, încheie medicul ginecolog Gheorghe Gică.

sursa: Click

 

Comentarii: